A murit preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan

Președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, a murit la vârsta de 73 de ani. Liderul EAU a prezidat în ultimele două decenii ascensiunea fulgerătoare a ţării sale pe scena internaţională.

13 mai 2022, 15:45
A murit preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan

Cauzele decesului nu au fost precizate. Guvernul EAU a decretat „doliu naţional şi drapelele au fost coborâte în bernă” pentru o perioadă de 40 de zile, a anunţat agenţia de presă oficială a Emiratelor, WAM.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, care era şi emir de Abu Dhabi, a apărut rar în public după un accident vascular în ianuarie 2014.

Conform constituției, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, conducător al Dubaiului și vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, va fi liderul țării până când consiliul federal care reunește conducătorii celor șapte emirate se va întruni în termen de 30 de zile pentru a alege un nou președinte.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, ziua 79. Luptele continuă în sudul şi estul Ucrainei. Monument arhitectural de importanţă naţională din Odesa, lovit de rachete. Zelenski spune că Ucraina va câştiga lupta cu Putin

Născut în 1948, Khalifa a ajuns la putere în 2004. Este de aşteptat ca defunctul preşedinte al EAU să fie succedat la putere, în calitatea de emir al Abu Dhabi, de fratele său vitreg, prinţul moştenitor Mihammed bin Zayed al-Nayan, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Încă de la accidentul vascular cerebral din 2014, celebrul său frate vitreg, Mohammed bin Zayed, prințul moștenitor al Abu Dhabi, supranumit „MBZ”, conduce afacerile țării și este considerat în continuare conducătorul de facto al monarhiei petroliere din ce în ce mai influente, scrie France 24.

Citeşte şi: Poreclit „ucraineanul invizibil”, un bărbat a mers pe jos 225 de kilometri, împreună cu câinele său, pentru a scăpa din Mariupol