Adina Vălean, despre fondul de relansare economică propus de Comisia Europeană. Ce va face România cu miliardele de euro

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat în cadrul unui interviu pentru Hotnews ce poate face România cu banii primiţi de la Comisia Europeană drept ajutor pentru redresarea economică după criza provocată de coronavirus. Comisia Europeană a propus un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, bani cu care vor fi ajutate statele afectate de pandemie. România ar putea primi 33 de miliarde de euro.

RomaniaTV.net
27 mai 2020, 19:25
Adina Vălean, despre fondul de relansare economică propus de Comisia Europeană. Ce va face România cu miliardele de euro

România primește un ajutor consistent de la Uniunea Europeană, peste 31 de miliarde de euro, adică mai mult decât alte țări din UE, cum ar fi Germania. Cum s-a stabilit această sumă? După ce criterii?

Citeşte şi: Comisia Europeană a mărit la 40 de miliarde de euro bugetul pentru tranzacţia ecologică a UE. Ce state depind de aceşti bani

În ceea ce priveşte suma de bani pe care România o primeşte, Adina Vălean susţine că există un mecanism sofisticat de calcul care a adus la aceste rezultate.

„Există un mecanism sofisticat de calcul care a dus la aceste rezultate, iar el, în principiu, include totalul populației, media șomajului din ultimii cinci ani comparată cu media Uniunii sau PIB-ul. Cum există diferențe între țările Uniunii, s-au plafonat niște cifre la anumiți parametri.Dincolo de calculul economic, există niște considerente politice și sociale ale alocării. În acest caz de care vorbiți, al pre-alocării naționale, ați putut observa că țările care au beneficiat de cele mai mari sume sunt și țările care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice. Italia a primit 172 de miliarde, Spania 140 de miliarde”, susţine Comisarul European pentru Transporturi.

Ce trebuie să facă România cu cele 19,6 miliarde de euro pe care le va primi sub formă de granturi?

Adina Vălean a explicat ce trebuie să facă România cu cele 19,6 miliarde de euro pe care le va primi sub formă de granturi. Aceasta susţine că o parte din bani pot fi direcţionaţi către proiectele de autostrăzi fără finanţare asigurată, către spitale sau dotarea acestora şi educaţie.

„Aproape orice are nevoie să facă, de aceea am spus că e o imensă oportunitate pentru noi. Cele 19,6 miliarde sunt împărțite în mai multe programe. De pildă, avem la dispoziție 13,5 miliarde nerambursabile numai ca parte a Mecanismului pentru Redresare și Reziliență, care pot fi cheltuiți în următorii patru ani. Accesarea lor e simplă și rapidă și se bazează pe recomandările primite în raportul de țară din Semestrul European. Partea bună e că avem multe recomandări, din cele mai diferite domenii – sănătate, educație, infrastructură, reformă administrativă, mediu, sprijin pentru companiile private și nu numai. Deci avem multe de făcut și avem și bani să facem asta. Să vă dau niște exemple. România poate decide să direcționeze un număr de miliarde din aceste 13,5 către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educație – construirea de școli, dar și digitalizarea sistemului de educație. De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar și în lucruri încă urgente pentru noi – rețelele de apă și canal, extinderea rețelelor de gaz” , a adăugat aceasta.