Adrian Hădean critică aspru românii care comandă mâncarea prin aplicaţii: „Apeşi un buton şi capeţi nutreţ”

Adrian Hădean, cunoscutul bucătar, s-a revoltat pe pagina sa de Facebook şi a atacat aplicaţiile care livrează mâncarea acasă, precizând că românii au ajuns să mănânce "nutreţ" din comoditate. 
Romania TV
07 aug. 2020, 13:34
Adrian Hădean critică aspru românii care comandă mâncarea prin aplicaţii:

„Gura bate guru. Serios. În sensul în care-i greu să înveți pe cineva cât e flămând, și de 100 de ori mai greu să înveți pe cineva care-i sătul. Asta am observat pe pielea mea, motiv pentru care încerc să mă țin mereu între ele, nici sătul, nici prea flămând, doar cât să am destulă atenție liberă de instinctul de supraviețuire. Ceea ce-i tot mai rar în lumea noastră guvernată de lene, de lipsa asumării statutului de om, de frici desenate-n tușe tot mai groase și mai stridente. Cum am ajuns aici? Posibil și din cauza aplicațiilor care mijlocesc vânzarea mâncării.

Citeşte şi: În aşteptarea începerii facultăţii, un olimpic din Iaşi şi-a deschis o afacere inedită: produce mâncare caldă, distribuită la automate

Imediat după declanșarea pandemiei, oamenii orientați au început să se orienteze și mai bine, și mai intens, și mai aplicat. Cine a simțit-o cu cenții din măști a câștigat frumos, cine a simțit-o cu dolarii din mănuși și dezinfectanți, a câștigat frumos. Cine a simțit că oamenii ar da oricât de puțin să mănânce căcaturi în vreme ce alții ar da oricât de mult ca să le vândă, a investit masiv în aplicații de livrat mâncare. Care nu-s rele, în sine, dar care, suprapuse peste tot ce înseamnă societatea modernă cunoscută de noi, transformă omenirea încet, dar sigur, într-o mare de guri alimentate la buton.

În doar doi ani, chiar cu accelerația la podea în anul acesta, omenirea a ajuns în locul în care peste jumătate din mâncarea făcută în restaurante e consumată acasă (peste 80% în USA, conform NY Times, cu Europa gonind tare să prindă din urmă și cu Asia la o lungime de cal în spate). Ce e rău în a mânca acasă? Nimic, desigur, mai ales dacă mănânci ce ai gătit tu. Nu-i rău nici să mânânci mâncare comandată/livrată sau take-away, dacă poți face asta în mod conștient. Ceea ce se întâmplă tot mai puțin, judecând după cursa nebună a aplicațiilor care se întrec să livreze mai repede, mai ieftin. Apeși un buton și capeți în schimb promisiunea că într-o oră vei mânca mâncare caldă. Da’ eu nu aș mai numi-o mâncare. Aș numi-o nutreț livrabil, cu tot respectul pentru nutreț.

Citeşte şi: Comisioane uriaşe ale platformelor food delivery. Proprietarii de restaurante: „Ei sunt marii câştigători”

Scăderea calității mâncării e inevitabilă și garantată, mai garantată (permiteți) decât livrarea într-o oră. Mâncare ieftină poate însemna pentru tine o roșie cumpărată vara din Obor. Pentru un restaurant, mâncare ieftină înseamnă ingrediente mai proaste, personal necalificat (cu capacitate redusă de a găti vag corect, cu capacitate redusă de a respecta niște norme de igienă stricte), înseamnă un meniu limitat la carbohidrați în exces, grăsimi în exces, tehnici de gătire folosite abuziv (prăjire+prăjire și un pic de prăjire la final), legume conservate și supe cu multă gelatină, care rămân fierbinți 20-30 de minute după ambalare. Asta înseamnă că în realitate, un restaurant care are pretenții de la sine, fie nu se bagă, fie pierde lupta prin abandon sau prin abandonarea principiilor care stau la însăși baza deschiderii sale. Nu-i bai, câștigă industria de fast food. Pierdeți voi, care renunțați la capacitatea de a gusta o mâncare, la capacitatea de a întreține o conversație cu un chelner sau cu persoana alături de care mâncați în oraș.

Cedați toate aceste abilități elementare ale speciei din care faceți parte în favoarea posibilității de a da un review (personal le găsesc la fel de imbecile și de inutile și pe cele pozitive și pe cele negative, dacă-s făcute în scris și postate pe internet) și eventual de a da din picior dacă livratorul a întârziat 5 minute. Cultura pe bază de review pe care o construiesc aceste aplicații îmi repugnă, pentru că inevitabil distruge exact lucrul care ne-a creat ca societate: capcitatea de dialog deschis, față în față, în timp real și-n locul acțiunii. Oamenilor care nu se privesc în ochi când își vorbesc, le e mai ușor să se dezbine decât să ajungă la acord, e demonstrat și validat de sute de milioane de exemple pe care le vedem zi de zi online”, scrie Adrian Hădean pe Facebook. 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Amendă de 1.000 de lei dacă faci grătar în curtea ta de 1 Mai. Vecinul îţi face plângere imediat
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Destinația de 1 Mai care atrage ca un magnet. Litoralul e uitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Ce zone din România vor rămâne fără electricitate în următoarele zile. Lista județelor în care vor fi întreruperi de curent
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Noi măsuri UE pentru șoferii cu mașini diesel: Costuri mari pentru mașinile vechi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri