AEP intervine în scandalul Armand-Tudorache privind fraudarea alegerilor la Sectorul 1: „Au decupat codul QR ca să poată fi scanat”

Autoritatea Electorală Permanentă a reacționat după ce USR a acuzat falsificarea proceselor verbale, după ce în mai multe secții de vot codurile QR au fost decupate și lipite pe documente.

RomaniaTV.net
29 sept. 2020, 13:12
AEP intervine în scandalul Armand-Tudorache privind fraudarea alegerilor la Sectorul 1: „Au decupat codul QR ca să poată fi scanat”

„Nu au fost printate clar și nu puteau fi citite de tabletă. E adevărat că această modalitate de a pune coduri decupate pe procesele verbale poate ridica suspiciuni, dar nu e cazul”, a transmis un oficial AEP. Cercetările în acest caz continuă.

Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal după ce peste 400 de procese verbale au fost găsite în posesia unui candidat PSD.

După ce procesele verbale din cel puţin 15 secţii de votare din Sectorul 1 au fost scanate după coduri QR printate, decupate şi lipite pe documente oficiale, s-a presupus că ar putea fi vorba despre fraudă electorală. USR acuză PSD că, prin această metodă, a furat din voturi.

Explicaţia Autorităţii Electorale Permanente

Problema a ţinut, de fapt, de sistemul de pe tableta operatorului, neputând fi citit codul QR fiindcă nu era printat suficient de clar pe hârtie şi de aceea s-a folosit foarfeca, au explicat reprezentanţii AEP pentru Libertatea.

“Procesele verbale nu au fost printate bine, probabil din cauza imprimantei, probabil și din cauza calității hârtiei, și atunci codurile QR nu se văd foarte clar și aplicația nu le poate scana. Li s-a spus membrilor de secții să îngroașe cu pixul, unii au printat din nou și au decupat codul QR, astfel încât să poată fi scanat”, a explicat pentru Libertatea un oficial AEP.

“E adevărat că această modalitate de a pune coduri decupate pe procesele verbale poate ridica suspiciuni, dar nu e cazul”, punctează el.

Care e procedura după închiderea urnelor şi numărarea voturilor

De regulă, după închiderea urnelor şi numărarea voturilor, procedura spune că membrii secţiei de votare completează şi semnează procesele verbale pe hârtie. Pe documente este trecut şi numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele permanente, numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, numărul voturilor nule şi numărul voturilor primit de fiecare candidat sau fiecare partid candidat la consilii.

Pentru Capitală sunt patru procese verbale, unul pentru primarul de sector, unul pentru primarul general, pentru Consiliul Local şi Consiliul General. Datele sunt introduse, la indicaţiile preşedintelui de secţie, şi pe tableta operatorului. În cele din urmă, procesele verbale sunt fotografiate separat cu tableta şi încărcate pe aplicaţia STS.

Pe fiecare pagină a fiecărui proces există un cod QR ce e scanat automat de aplicaţie atunci când operatorul fotografiază documentul cu tableta.

Procesele verbale de la mai mult de 15 secţii de vot din Sectorul 1 al Capitalei au fost scanate după nişte coduri QR decupate dintr-un alt document şi lipite pe pagini, ceea ce a dus la presupunerea că a fost vorba despre o fraudă electorală.

Clotilde Armand cere reţinerea lui Dan Tudorache: „Câte probe mai vreţi, domnilor procurori?!”

Acuzaţii făcute de candidata USR, Clotilde Armand

“Hai să vă arăt cum arătau cele 200 de voturi în plus despre care vorbea fostul primar pesedist. Priviți codul QR din acest proces verbal. Cu foarfeca. Așa a numărat PSD voturile. Acum nu le-a mers”, a scris Clotilde Armand, candidata USR la sectorul 1, pe Facebook.

Poliţia Capitalei a anunţat că a fost deschis un dosar penal in rem în acest caz, asta după ce un candidat PSD la Consiliul Local Sector 1 a fost văzut având asupra sa 473 de procese verbale.

BEC a amânat decizia privind renumărarea voturilor

Biroul Electoral Central a amânat analizarea sesizării formulate de PSD privind renumărarea voturilor din Sectorul 1 al Capitalei pentru miercuri, au declarat surse din cadrul BEC.

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 şi candidatul PSD pentru un nou mandat, a anunţat că a solicitat BEC renumărarea voturilor. Tudorache îi acuză pe cei din USR că ar crea presiune asupra BEC.

Clotilde Armand, candidat susţinut de PNL, USR şi PLUS la Primăria Sectorului 1, a spus că va solicita Parchetului General să preia această anchetă.

Clotilde Armand se află pe locul 1 la alegerile locale, cu 41,02% din voturi, imediat după fiind Dan Tudorache, cu 39,79%, după numărarea a 95,55% din voturi.

Nicuşor Dan: „E incredibil faptul că PSD a încercat să fraudeze votul. Aşa ceva trebuie penalizat sever”