Ajutoare masive pentru populație, de la guvern: cheltuielile cu locuința nu vor depăși 30% din venit. Marile companii din energie și băncile, suprataxate

Din ce în ce mai multe state europene încep să adopte măsuri de protecție a populației, în contextul crizei energetice, respectiv al crizei economice. 

18 aug. 2022, 17:58
Ajutoare masive pentru populație, de la guvern: cheltuielile cu locuința nu vor depăși 30% din venit. Marile companii din energie și băncile, suprataxate

Guvernul Cehiei vine în sprijinul populației. Oficialii de la Praga vor distribui ajutoare de stat pentru a se asigura că cetățenii nu vor fi nevoiți aibă cheltuieli cu locuinţa mai mari de 30% din venitul înregistrat.

Ajutoarele guvernamentale vor viza inclusiv domeniul energetic, pe fondul majorării preţurilor la gaze şi electricitate, a asigurat premierul Petr Fiala, potrivit Reuters.

Contribuţia pentru locuinţă va completa suma de 66 miliarde de coroane cehe (2,73 miliarde de dolari) pe care executivul vrea să o distribuie sub forma unui tarif subvenţionat la energie, pe durata anotimpului rece.

„Populaţia va plăti maximum 30% din venit pe locuinţă, inclusiv plăţile pentru apă şi energie. Guvernul este pregătit să acopere toate costurile cu locuinţa de peste 30% din venit printr-o contribuţie la locuinţă”, a precizat Fiala.

 

Guvernul Cehiei nu mai stă la negocieri. Premierul Petr Fiala a decis

 

Plafonul pentru cheltuielile cu locuinţa, inclusiv energia va fi de 35% în capitala Praga, a transmis premierul ceh. La fel ca în restul Europei, în Cehia, energia a fost una dintre cele mai grave cauze ale inflaţiei. În iulie, rata inflaţiei a ajuns până la 17,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

Guvernul ia în calcul să impună o taxă pe profitul excepţional al firmelor din energie şi al băncilor, taxă ce ar putea aduce miliarde de euro la buget anul viitor, pentru a compensa costurile suplimentare cu cheltuielile sociale.

Cehia este dependentă aproape în totalitate de gazul rusesc, iar Guvernul Fiala a anunţat că va acoperi aproximativ o treime din cerere prin terminalul de gaze naturale lichefiate din Olanda.

În plus, depozitele interne de gaze sunt pline în proporţie de peste 80%. Astfel, populația nu trebuie să se îngrijoreze pentru la iarnă.