Ajutoare sociale: bani mai mulţi, „clienţi” mai puţini. Condiţia obligatorie pentru ca românii amărâţi să mai primească bani pe card din martie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu se va mai acorda niciun sprijin financiar de la stat pentru cei care nu vor să muncească, într-o discuție despre venitul minim de incluziune. În momentul în care acest dosar de venit minim de incluziune este aprobat, vor fi înscriși automat la agențiile județene, la agențiile locale de ocupare a forței de muncă, după care vor trebui să aibă o prezență obligatorie.
Filip Stan
13 feb. 2023, 06:31
Ajutoare sociale: bani mai mulţi,

Ajutoare sociale 2023. Marius Budăi anunţă că unul dintre cele mai importante proiecte derulate de ministerul pe care îl conduce este reforma legată de venitul minim de incluziune, care implică încurajarea muncii în cazul celor care sunt apţi din punct de vedere legal şi din punctul de vedere al sănătăţii să aibă un loc de muncă, potrivit News.

Ajutoare sociale pentru mai puțini români, de anul viitor. Budăi: „Mă uit la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin”

„Mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”, spune ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat ce categorie de români nu vor mai primi ajutoare sociale şi unde se vor face anchete complexe pentru a determina cine merită acești bani.

Mai exact, ministrul Marius Budăi anunţă că cei care sunt apți de muncă, dar refuză să se angajeze nu vor mai face parte din acest program şi anunţă anchete pe trei direcții importante.

„O să acordăm sprijin, dar o să acordăm sprijinul care celor care într-adevăr au nevoie. Vorbim de o nouă reformă a ceea ce se întâmplă, şi ce se întâmpla cu ajutorul social, acel intitulat venitul minim de incluziune care este sprijinit pe 3 piloni extrem de importanți.

Un pilon este evitarea și diminuarea cât mai mult a riscului de sărăcie extremă pentru populație. Al doilea pilon extrem de important este orientarea către muncă a componenților, a membrilor familiei care sunt apți din punct de vedere legal și al sănătății să muncească.

Mă refer aici la cei care din punct de vedere legal adulţi pot munci și la cei care nu au probleme de sănătate din familia care solicită încadrarea la acest venit minim de incluziune.

Și un al treilea pilon extrem, extrem de important este dedicat copiilor printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și autoritățile publice locale, este dedicat copiilor din familiile aflate la nevoie, copii pe care să-i încurajăm să continue să meargă la școală și să diminuăm cât mai mult abandonul școlar din cauza sărăciei.

„Românii apți de muncă vor fi incluși automat la agențiile locale de ocupare a forței de muncă”

Vorbeam de copiii României și spuneam că aceste lucruri se vor derula  cu sprijinul Ministerului Muncii, prin direcțiile de asistență socială la nivel local care în momentul în care se aprobă un dosar pentru o familie de încadrare ca și sprijin venitul minim de incluziune, vor realiza o anchetă socială extrem de aplicată pentru acea familie care nu va mai fi veche anchetă sociala, ci se va duce exact pe nevoile familie și se va studia foarte clar ce înseamnă sprijinul acestor copii pentru a afla care sunt principalele obiective.

Se va axa pe veniturile familiei, se va axa pe faptul că dacă într-o familie cu 3 sau 4 copii doar unul poate să meargă la școală, trebuie să vedem de ce ceilalți 2 dacă au vârstă de școală, nu pot să meargă, fie din lipsă de hăinuțe, fie din lipsă de rechizite, să sprijinim acea familie.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească familiile care solicită ajutor social
Însă foarte important este ca acei membri ai familiei care sunt apți din punct de vedere legal și al sănătății să muncească. În momentul în care acest dosar de venit minim de incluziune este aprobat, vor fi înscriși automat la agențiile județene, la agențiile locale de ocupare a forței de muncă, după care vor trebui să aibă o prezență obligatorie într-un program de consiliere și orientare, într-un program de calificare, de recalificare și profesională, cu scopul final de a le găsi și a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Ajutoare sociale majorate din martie 2023 după creșterea ISR

Ajutoare sociale majorate din martie 2023 după creșterea ISR

Ajutoare sociale majorate de la 1 martie 2023. De la această dată, ISR crește cu 13,8%, de la 525,5 lei, cât e acum, la 598 de lei. În aceste condiții, toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora din martie, scrie avocatnet.ro.

Printre cele mai importante ajutoare care vor fi majorate după creșterea ISR se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

Citește și: Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă pentru români

Indemnizația de șomaj se calculează pornind de la valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Citește și: Indemnizația pentru internship a crescut în 2023. Amendă de până la 4.000 de lei pentru firmele care nu îi plătesc pe interni

Din martie crește și ajutorul social primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială, stabilit de Legea 416/2001.

  • Astfel, de la 1 martie valoarea ajutorului social se majorează după cum urmează:
    169 de lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 305 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 427 de lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 529 de lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 630 de lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • câte 44 de lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

În plus, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se majorează la 419 lei (70% din ISR), în cazul existenței unui handicap grav, și la 317 lei (53% din ISR), în cazul handicapului accentuat – Legea 448/2006.

De asemenea, din martie va crește și indemnizația lunară primită de mame pentru creștere a copilului. Indemnizația are o valoare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia va fi din martie de 1.495 de lei.

Și prima de inserție va crește la 1.794 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate, la 2.392 de lei .

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cel mai murdar obiect din casă. Este o sursă permanentă de boli
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve