ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Ce şanse au INDEPENDENŢII să ajungă în PE. Scorul lui Diaconu

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Opt independenţi s-au înscris în cursa alegerilor europarlamentare care se vor desfăşura duminică, 25 mai. Mircea Diaconu, fosta gimnastă Corina Ungureanu, Dănuţ Liga, Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Peter Costea, Constantin Filip Titian şi Valentin Dăeanu vor încerca să obţină voturile românilor pentru a accede în PE. Obţinerea mandatului se face în baza unor calcule ce pornesc de la numărul celor care vin la vot, şi dacă ne luăm, după prezenţa la urne din 2009, un independent ar avea nevoie de aproximativ 150.000 de voturi. "E ca în agricultură: dacă plouă, e un rezultat; dacă nu plouă, e alt rezultat", a comentat, pentru RomaniaTV.net, ex-liberalul Mircea Diaconu scorul pe care îl va obţine.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 11:13
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Ce şanse au INDEPENDENŢII să ajungă în PE. Scorul lui Diaconu

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Să candidezi ca independent la un scrutin este o treabă destul de complicată datorită numărului necesar de semnături de susţine. Să fii ales este deja o realizare aparte în condiţiile în care Legea alegerilor europarlamentare este destul de restrictivă în ce-i priveşte pe cei care decid că nu vor să candideze la adăpostul unei liste de partid.

Alegerea europarlamentarilor este reglementată de Legea 33/2007. Aceasta prevede la articolul 17, alineatul 1 că „poate candida ca independent cetăţeanul român sau cetăţeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales şi este susţinut de cel puţin 100.000 de alegători„.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. România TV va prezenta duminică EXIT-POLL-UL CSCI

Numărul reprezintă jumătate faţă de cele 200.000 de semnături de susţinere pe care un partid politic trebuie să le strângă pentru a se înscrie cu lista la alegerile europarlamentare. Dacă pentru partidele cu vechime şi structuri consolidate în teritoriu colectarea acestor semnături este o joacă, pentru un independent poate fi un obstacol insurmontabil.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Obţinerea unui mandat de către un independent depinde o variabilă greu de prevăzut, anume prezenţa la vot. „Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revine României„, se arată în articolul 51 al Legii 33/2007.

Astfel coeficientul electoral naţional se obţine prin împărţirea numărului de voturi valabile la 32, câte mandate va avea România în PE. În consecinţă, cu cât prezenţa la vot este mai redusă cu atât scade coeficientul şi, implicit, numărul de voturi necesar unui independent.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Ca exemplu, să presupunem că duminică va veni la urne acelaşi număr de alegători ca în 2009, adică puţin peste 5.000.000. Împărţind acest număr la 32, rezultă că un mandat de europarlamentar poate fi obţinut dacă respectivul candidat adună circa 150.000 de voturi.

Procentual, numărul reprezintă circa 3%, deloc de neglijat pentru o singură persoană.

În 2009, Elena Băsescu a obţinut ca independent circa 204.000 de voturi, adică 4,22% din opţiuni, în condiţiile în care s-a speculat că ar fi beneficiat de ajutorul tacit al PDL care şi-ar fi îndemnat o parte din militanţi să voteze EBA.

Celălalt candidat independent din 2009, fostul general de poliţie Pavel Abraham a scos aproape 50.000 de voturi. Deşi nu a obţinut mandatul, scorul lui Abraham este remarcabil în condiţiile în care acesta reprezenta 1,03% din voturile valabil exprimate.

Citeşte şi Averile candidaţilor independenţi

În lipsa unor surse de finanţare consistente, independenţii au dificultăţi în a-şi face cunoscut programul electoral deoarece legea obligă posturile publice de radio şi televiziune să aloce 80% din timpii de antenă partidelor ce au deja reprezentanţi în parlamentul European. Restul de 20% trebuie să şi-l împartă partidele fără europarlamentari şi candidaţii independenţi.

Mircea Diaconu: E ca în agricultură. Dacă plouă, e un rezultat. Dacă nu plouă, e altul

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Nemaiavând loc pe lista PNL, Mircea Diaconu s-a decis să intre singur în cursă. Fostul ministru al Culturii se arată dezinteresat de ceea ce spun sondajele de opinie. „Nu mă interesează sondajele. Sunt un mijloc de îmbărbătare a susţinătorilor partidelor. Eu sunt în marja de eroare, ±3% (…) Treaba mea se termină vineri, treaba alegătorilor e să voteze duminică”, a declarat Diaconu pentru RomaniaTV.net.

Citeşte şi Sondaj: 52% dintre românii cu drept de vot se declară interesaţi de alegerile europarlamentare

Din acest motiv, fostul liberal evită să facă vreo estimare a scorului pe care-l va obţine. „E ca în agricultură: dacă plouă, e un rezultat; dacă nu plouă, e alt rezultat”, a spus actorul. Totuşi, el speră că va obţine voturi din partea celor care, înainte să-şi lanseze el candidatura, nu ar fi venit la vot. „Cei mai mulţi îmi spun că nu ar fi venit deloc la vot. Fie nu mai votează de multă vreme, ori sunt dintre cei dezamăgiţi de partidele pe care le-au votat până acum„, a explicat Mircea Diaconu.

Corina Ungureanu e nemulţumită de Legea electorală, dar crede că va obţine mandatul

Fosta gimnastă crede că independenţii sunt trataţi inechitabil de legea electorală în vigoare. „Legislația în materie este clar dezechilibrată printr-un criteriu matematic de pre-selecție a candidaților: pentru a-și putea depune candidatura, un independent are nevoie de 100.000 de semnături de susținere, în timp ce partidele și alianțele politice pot promova liste de candidați susținute de 200.000 de semnături. Acest criteriu de pre-selecție electorală poate fi interpretat ca fiind inechitabil pentru candidații independenți„, a precizat Ungureanu.

În ce priveşte numărul de voturi de care ar avea nevoie, Corina Ungureanu estimează tot la 150.000 de voturi ponderea necesară în opţiunile electoratului pentru a obţine mandatul. „În condițiile în care prezența la vot va fi conformă cu estimările actuale, potrivit cărora numai 25 – 27 % din totalul celor peste 18.000.000 de alegători vor veni la urne, coeficientul electoral va fi undeva în jurul a 150.000 de voturi. Avînd în vedere felul în care am fost primită de miile de oameni din toată țara, cu care m-am întîlnit și am vorbit față în față atît în lunile în care am strîns semnăturile de susținere, cît și în campania electorală, sînt convinsă că voi depăși coeficientul electoral”, crede fosta gimnastă.

Deşi nu şi-a propus atragerea unui anume gen de electorat prin programul său, intitulat „Educație, Sănătate și Bunăstare prin Sport”, Corina Ungureanu a descoperit în campanie că un anume segment de populaţie este interesat de propunerile sale. „Statistic vorbind, cele mai multe aprecieri au venit din partea oamenilor educați și bine informați, în special din mediul urban, cu precădere din partea celor cu vîrste cuprinse între 25 și 45 de ani„, a declarat aceasta.

O fostă campioană la gimnastică, un tată a nouă copii, un avocat care protestează împotriva avorturilor. Toţi sunt candidaţi independenţi la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Dacă îi numărăm şi pe Mircea Diaconu şi Dănuţ Liga, avem de ales între opt candidaţi independenţi la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Profesorul doctor Constantin Filip Titian a fost vedetă în multe emisiuni OTV, dar nu i-a ajuns. Şi-a făcut televiziune proprie, ca să ţină mai bine legătura cu publicul.

Tot pe lista candidaţilor independenţi este şi Iulian Capsali Pericle, tată a nouă copii, candidat cu sprijinul bisericii. Şi-a ajutat chiar şi soţia să nască acasă.

Tot ca om al bisericii se prezintă şi Peter Costea, avocat, evanghelist practicant şi implicat în toate protestele împotriva avortului.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Şi fosta gimnastă Corina Ungureanu candidează la alegerile europarlamentare ca independent. Campioana mondială a pozat în reviste pentru adulţi şi a apărut, împreună cu alte două colege din lotul naţional de gimnastică, într-un videoclip provocator difuzat în Japonia.

„A fost o greşeală, dar asta nu înseamnă că îmi reneg trecutul”, spunea Corina Ungureanu.

Mircea Diaconu, fost liberal, şi Dănuţ Liga, politician care s-a plimbat prin mai multe partide, candidează şi ei ca independenţi.

Lista independenţilor este completată de Paul Purea şi Valentin-Eugen Dăeanu.