Alegeri în atmosferă tensionată la Moscova

Cartierul Kremlinului din Moscova era patrulat duminică de sute de politişti dislocaţi pentru ţine sub control cele câteva manifestaţii în ziua alegerilor legislative din Rusia.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 16:06

Poliţiştii s-au postat la fiecare doi metri pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri, între Manej şi piaţa Revoluţiei, în centrul capitalei ruse, în apropiere de Piaţa Roşie, anunţă Mediafax.

Alţii patrulau în interiorul staţiilor de metrou din vecinătate. În jurul orei locale 14.00 (12.00, ora României), câtiva militanţi din cadrul mişcarii Frontul de Stânga, care au făcut apel la o reuniune în piaţa Revoluţiei, au fost îmbarcaţi, fără menajamente, în maşinile poliţiei deoarece încercau să manifesteze fără autorizaţie.

Cu puţin timp înainte, ei au arborat un drapel al mişcarii. Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udaltov, a fost arestat chiar înainte de a ajunge la locul manifestaţiei, potrivit soţiei sale. De altfel, un apartament în care locuiau mai multi militanţi ai Frontului a fost luat cu asalt sâmbătă, iar locatarii au fost arestaţi, a declarat Vasili Kuzmin, un oficial moscovit al acestei mişcări.

Militanţii naţionalişti au facut apel, la rândul lor, la manifestaţii în piaţa Revoluţiei la ora 21.00 (19.00 ora României), la închiderea birourilor de vot.

Jumatate de oră mai târziu, mişcarea de tineret pro-Putin Nashi (Ai Noştri) a anunţat o demonstratie în acelaşi loc. Dealtfel, mişcarea Nashi a promis să adune pâna la 15.000 de militanţi în centrul Moscovei pentru a „neutraliza” orice acţiune ce vizează contestarea scrutinului.

Circa 110 milioane de alegatori sunt chemaţi la urne pentru a desemna cei 450 de deputaţi ai Camerei inferioare a Parlamentului Rus (Duma). Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, ar urma să îşi mentina dominaţia, dar scrutinul este umbrit de numeroase acuzaţii de presiuni asupra alegătorilor dar şi asupra mass-media independentă şi a unor organizaţii neguvernamentale care monitorizează procesul electoral.