Alegeri locale 2020, anunţ de ULTIMĂ ORĂ făcut de vicepremierul Raluca Turcan. „Alegerile pot fi organizate în bune condiţii”

Alegerile locale, programate să aibă loc pe 27 septembrie, pot fi organizate în condiţii bune, în pofida crizei sanitare generate de epidemia de coronavirus în România. Este declaraţia vicepremierului Raluca Turcan care a explicat că "Guvernul îşi doreşte organizarea alegerilor".

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 10:14
Alegeri locale 2020, anunţ de ULTIMĂ ORĂ făcut de vicepremierul Raluca Turcan. „Alegerile pot fi organizate în bune condiţii”

Raluca Turcan a acuzat PSD de „discurs duplicitar” atunci când vorbeşte de alegerile locale din septembrie.

„Alegerile pot fi organizate în bune condiţii. Cine spune că nu pot fi organizate în bune condiţii, nu s-a uitat cum a fost organizat examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională. Dumneavoastră ştiţi ce a fost acolo? A fost o muncă de sisif, dar s-a desfăşurat totul în condiţii foarte, foarte bune. Aşa cum strigau de nu mai puteau că nu o să poată fi ţinute evaluările naţionale, guvernul acesta a demonstrat că poate să organizeze aceste evaluări în bune condiţii. La fel putem să organizăm şi alegerile, doar că cerem PSD-ului să iasă din duplicitatea discursului şi să spună: vor sau nu vor alegeri?”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan, conform Agerpres.

Bilanţ coronavirus 28 iulie. 1.151 cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore. 357 de pacienţi la ATI şi 33 de decese

Vicepremierul a menţionat că Guvernul, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, ar urma să adopte un set de măsuri de protecţie a alegătorilor în ziua votului.

ALDE cere amânarea alegerilor locale. „Dacă nivelul de îmbolnăvire a populaţiei e unul ridicat, nu putem vorbi de campanie electorală”

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, joi, la Constanţa, că este prematur să se discute despre amânarea alegerilor locale, deşi în ultimele 48 de ore au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri de COVID-19 la nivel naţional.

Ludovic Orban, apel către români înainte de weekend: Să fim responsabili şi să ne păzim de acest virus pervers

Declaraţiile lui Ludovic Orban au venit la doar o zi după ce preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat că se impune amânarea alegerilor locale deoarece este foarte mare riscul la care sunt expuse persoanele implicate în organizarea scrutinului.

Victor Ponta, la România TV: „Avem un premier Orban care e preocupat cu alegerile. Totul se discută peste noapte”

Victor Ponta, preşedintele Pro România, a acuzat, joi, la România TV, că actualul Guvern e preocupat de organizarea alegerilor şi mai puţin de sănătatea românilor. Dovada este, conform fostului premier, lipsa de responsabilitate a autorităţilor care nu ştiu dacă vor reinstaura starea de urgenţă pe fondul creşterii numărului de cazuri de coronavirus. 

Ionuţ Moșteanu, vicepreşedintele USR, susţine că organizarea alegerilor pe 27 septembrie pare o „iresponsabilitate” şi cere amânarea scrutinului, în contextul în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus a crescut în România. Deputatul îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să „cheme la consultări urgent toate partidele parlamentare, medici și epidemiologi și să decidă amânarea alegerilor”.

USR cere AMÂNAREA alegerilor locale. Apel către preşedinte: „Trebuie să cheme la consultări urgent toate partidele parlamentare”

De asemenea, deputatul PMP Robert Turcescu solicită amânarea atât a alegerilor locale, cât şi a alegerilor parlamentare din cauza epidemiei de coronavirus care ia amploare în România. Fostul jurnalist consideră că alegerile ar trebui să aibă loc în primăvara lui 2021, în condiţiile în care „primarilor în funcție nu le stă mintea decît la dat cu var şi clipuri de campanie, nicicum la lupta cu COVIDU'”.

Robert Turcescu cere AMÂNAREA alegerilor. „Dacă nu, vom merge la urne, dar n-ar putea să spună nimeni la care…”

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.