ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, turul II. Zeci de şcoli modifică programul cursurilor pentru alegerile de duminică

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Duminică, 16 noiembrie, va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor confrunta în finală pentru fotoliul de la Cotroceni, cei doi obţinând în primul tur 40,44% şi, respectiv, 30,37% din voturi. Pentru a se evita problemele din primul tur de scrutin când stundenţii au stat ore în şir la secţiile de votare pentru a pune ştambila pe candidatul preferat pentru preşedenţie, Guvernul a decis ca ei să aibă liber vineri şi luni pentru a putea merge acasă să-şi exercite votul. De asemenea, programul cursurilor va fi modificat vineri după-amiază în 75-80 de şcoli cu secţii de votare din Capitală.

13 nov. 2014, 09:29
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, turul II. Zeci de şcoli modifică programul cursurilor pentru alegerile de duminică

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi hotărârea ce prevede că studenţii vor avea zi liberă vineri, 14 noiembrie, şi luni, 17 noiembrie, astfel încât cei care doresc să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în localitatea de domiciliu să nu fie opriţi de cursurile universitare.

Măsura se vrea a fi un sprijin pentru exercitarea dreptului la vot al studenţilor şi angajaţilor universităţilor care au domiciliul în alte localităţi decât cele în care îşi desfăşoară activitatea academică.

Se modifică programul cursurilor în Bucureşti

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: De asemenea, programul cursurilor va fi modificat vineri după-amiază şi luni dimineaţa în 75-80 de şcoli cu secţii de votare din Capitală.

„Vineri dimineaţa avem consiliul de administraţie unde se aprobă propunerile şcolilor cu secţii de votare. Lucrurile vor fi comparabile cu cele din primul tur. Sunt 75-80 de şcoli în care se modifică programul cursurilor. Vineri se învaţă primul schimb în tot Bucureştiul. Luni se face igienizarea claselor unde au fost secţiile de votare şi elevii vor intra la cursuri începând cu ora 10.00. Sunt şi secţii de votare unde nu se modifică programul pentru că acolo se învaţă într-un singur schimb. Programul nu este acelaşi pentru toate şcolile”, a declarat pentru RomaniaTV.net purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Cum va fi vremea la scrutinul de pe 2 noiembrie. PROGNOZA METEO

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Duminică, 16 noiembrie, va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor confrunta în finală pentru fotoliul de la Cotroceni, cei doi obţinând în primul tur 40,44% şi, respectiv, 30,37% din voturi. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe liste suplimentare la orice secţie de votare. Spre desosebire de primul tur, românii din străinătate pot descărca de pe Internet modelul de declaraţie pe propria răspundere pentru a-l completa înainte de vot, dorindu-se astfel să se evite aglomeraţia de la secţiile de votare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.305.826 de persoane. 

Preşedintele ţării se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În cel de-al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.

Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Cine şi unde votează

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului.  Cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Vezi SECŢIILE DE VOTARE DIN JUDEŢE ŞI UNDE EŞTI ARONDAT

Cei care nu se regăsesc în listele electorale permanente ale secției de votare la care sunt arondaţi vor face dovada cu actul de identitate că locuiesc în raza teritorială a secției de votare respective și vor fi înscrişi într-un tabel cuprinzând numele și prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria și numărul actului de identitate.

Alegătorii care în ziua votării se află în străinătate votează la secţiile de votare constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Pentru cetăţenii români care trăiesc în străinătate au fost organizate 294 de secţii. Cetăţenii români care votează la secţiile organizate în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

CITEŞTE ŞI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pentru a se evita situaţia din primul tur, când s-au format cozi la secţiile de votare din străinătate şi nu au putut vota toţi cei care s-au prezentat la urne, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în urma discuţiilor cu reprezentanţii MAE, ca, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2014, românii care doresc să voteze în secţiile de votare din străinătate să poată descărca de pe Internet modelul de declaraţie pe propria răspundere.

Astfel, modelul de declaraţie pe propria răspundere va fi afişat pe site-urile BEC şi MAE, cu posibilitatea descărcării acesteia. Practic, alegătorii vor putea descărca declaraţia pe propria răspunde, o vor putea completa, fără să o semneze, şi se vor putea prezenta cu ea la secţiile de votare unde va fi verificata de un reprezentat al secţiei de votare, apoi îşi va putea exercita dreptul de vot.  

CITEŞTE ŞI DECIZIE BEC în privinţa votului în Diaspora. Românii din STRĂINĂTATE pot descărcată online DECLARAŢIA

Cu ce acte votezi 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate sau carnetului de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare.  

Cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în  străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua  votării: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; cartea de identitate; cartea de identitate electronică; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia din următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cum votezi

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Pentru a vota, alegătorul trebuie să prezinte biroului electoral un act de identitate care poate fi carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate. Pentru secţiile din străinătate pot fi prezentate şi paşaportul simplu, paşaportul electronic, paşaportul simplu temporar sau titlul de călătorie.

După prezentarea actului de identitate, este verificată prezenţa respectivului alegător pe listele electorale permanente. Dacă nu, este trecut pe o listă suplimentară, cu condiţia ca datele din buletin să-l îndreptăţească să voteze la respectiva secţie. Alegătorul semnează în respectiva listă şi apoi primeşte buletinul şi ştampila de vot. Este important să verifice dacă buletinul de vot are ştampila de control, în caz contrar votul fiind nul.

CITEŞTE ŞI REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC: Victor Ponta – 40,44%, Klaus Iohannis – 30,37 % VIDEO

În cabina de vot, ştampila se aplică în patrulaterul ce conţine numele candidatului preferat. Dacă ştampila este aplicată în afara acestuia sau pe mai multe patrulatere, votul se anulează. După ce buletinul de vot este introdus în urmă, alegătorul trebuie să restituie ştampila biroului electoral, iar în schimbul acesteia îşi primeşte actul de identitate înapoi pe care se aplică ştampila VOTAT sau un timbru autocolant, după caz.

În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun înscris la secţia de votare cel târziu în preziua votării, la ele anexându-se actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana respectivă este netransportabilă. Preşedintele secţiei de votare desemnează cel puţin doi membri ai biroului secţiei să ducă la domiciliul solicitanţilor urna de vot, împreună cu materialele aferente votării efective.

Ce este interzis în ziua votului

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cei care votează fără a avea acest drept, cei care votează de două sau mai multe ori, precum şi cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător vor fi pepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiţi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, însă pedeapsa cu închisoarea poate fi înlocuită cu amendă penală.

Sunt interzise continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi consumul şi comercializarea alcoolului pe o rază de 500 de metri de secţia de votare.

Citeşte aici mai multe despre INTERDICŢII ŞI PEDEPSE

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014EXIT-POLL-URI. Secţiile de votare vor fi deschise, duminică, 16noiembrie, de la ora 7,00 până la ora 21,00. Primele rezultate ale EXIT-POLL-urilor vor fi difuzate la ora 21.00, la închiderea urnelor.