Alexandru Tudor, reacţie OFICIALĂ după scandalul de la DINAMO-CHIAJNA

Comisia Centrală a Arbitrilor a solicitat arbitrului central al meciului Dinamo - Concordia Chiajna, Alexandru Tudor, un punct de vedere public, după disputarea partidei.

22 feb. 2016, 17:47
Alexandru Tudor, reacţie OFICIALĂ după scandalul de la DINAMO-CHIAJNA

Alexandru Tudor a fost acuzat de oficialii de la Chiajna că i-ar fi transmis antrenorului Adrian Falub că fundaşii centrali ai echipei greşesc intenţionat şi caută să fie avertizaţi cu cartonaşe.

CITEŞTE ŞI Arbitrul Alexandru Tudor denunţă un blat din Liga 1. S-a întâmplat sâmbătă, la Dinamo-Chiajna

Iată poziţia lui Alexnadru Tudor:

„Vreau să clarific încă din start că nu am folosit în niciun moment al partidei cuvântul ”blat”, iar în acțiunile mele din timpul jocului am încercat să aplic recomandările pe care arbitrii le primesc la cursuri.

În momentul în care un arbitru sesizează incorectitudini în interiorul suprafeței de pedeapsă înaintea fazelor fixe, este indicat, conform scării de prevenție, ca el să urmeze o serie de pași: avertisment personal, atenționare semipublică pentru un jucător sau grup de jucători, separarea de grup a jucătorilor în cauză și atenționarea publică a acestora și discuție cu căpitanul echipei.
După ce am epuizat toți acești pași fără a vedea o reacție din partea jucătorilor atenționați am ales să comunic cu antrenorul echipei oaspete, procedura fiind una eficientă, pentru că, după intervenția sa verbală asupra propriilor jucători, am sesizat clar dispariția incorectitudinilor.
Menționez că și pe jucătorii echipei gazdă i-am atenționat atunci când am remarcat o succesiune de incorectitudini de același tip.
Acțiunile mele au reprezentat doar o măsură de prevenție obișnuită, una care am considerat că mă va ajuta atât pe mine, cât și desfășurarea partidei în condiții normale.
Afirmația conform căreia i-aș fi încurajat pe jucătorii echipei gazdă în timpul meciului se explică în felul următor. Dacă un jucător are un contact ușor și poate continua, iar el o face, eu consider că am datoria să îl încurajez: ”Joacă! Continuă!”, acestea fiind un îndemn uzual în fotbal și pe care l-am adresat jucătorilor ambelor echipe. În schimb, ”O ajungi!”, cuvinte cu care eu l-aș fi încurajat pe jucătorul Dorin Rotariu, au fost în realitate ”O ajunge!” și erau direcționate, prin sistemul de comunicare, către arbitrul asistent, în sensul ca arbitrul asistent să rămână concentrat asupra fazei până la încheierea ei. Nu poți încuraja un jucător aflat la 40 de metri distanță de tine, ca în această situație”.

CITEŞTE ŞI Fotbalistul acuzat de blat se apără: Arbitrul i-a încurajat tot timpul pe cei de la Dinamo

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, domnul Kyros Vassaras, cunoaște desfășurarea de evenimente de la partida arbitrată de Alexandru Tudor și a confirmat decizia Comisiei de a-i permite arbitrului să ofere mai multe informații. Am înțeles acțiunea de prevenție întreprinsă de domnul Alexandru Tudor, aceea de a comunica inclusiv cu antrenorul uneia dintre echipe. Cu toate că a fost o metodă eficientă în acest caz, Comisia Centrală a Arbitrilor nu recomandă acest tip de comunicare cu antrenorul în timpul meciului, discuțiile generate întârind această recomandare. Arbitrii înțeleg intensitatea jocului și nu își doresc să pedepsească pe cineva, ci să asigure corectitudinea meciului. Pentru asta trebuie să colaboreze cu jucătorii pe teren, să-și ia măsuri de prevenție, să atenționeze și, atunci când jucătorii nu înțeleg sau nu respectă regulile, să îi sancționeze. Suntem surprinși și ne pare rău să vedem că o manieră preventivă a unui arbitru, dialogul permanent cu cei implicați în jocul de fotbal, este folosită pentru a da naștere unor speculații”, sunt precizările Comisiei Centrale a Arbitrilor.