Alimentul din bucătărie care te ajută să slăbești în perioada postului. Este plin de principii nutritive și foarte sățios

În perioada postului, opțiunile alimentare sunt destul de limitate, iar lipsa vitaminelor și mineralelor din alimentație duce, adesea, la deficite severe în organism. Există, însă, și alimente de post bogate în principii nutritive, dar pe care credincioșii nu obișnuiesc să le consume.
Irina Dumitrescu
24 nov. 2024, 07:03
Alimentul din bucătărie care te ajută să slăbești în perioada postului. Este plin de principii nutritive și foarte sățios

În post, cei mai mulți credincioși privilegiază consumul de cartofi, fasole, zacuscă sau pateuri de post. Oricât ar fi de gustoase și de ușor de preparat, aceste alimente nu sunt foarte bogate în principii nutritive, iar la capătul a 40 de zile credincioșii pot avea surpriza neplăcută a unor carențe de vitamine și minerale destul de serioase în organism.

Unul dintre alimentele recomandate în post, bogat în vitamine și minerale, dar, pe care, din păcate, majoritatea românilor nu îl consuma prea des, este năutul. În plus, acesta ajută și în procesul de slăbire.

Năutul, plin de principii nutritive și foarte sățios

Năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale. Există aproximativ 8 grame de proteine într-o porție de 100 de grame de năut gătit. Este un aliment bogat în amidon și poate înlocui grâul, orezul etc. într-o alimentație echilibrată. În post, năutul poate fi însoțit de o porție generoasă de legume.

Citeste si Cornulețe de post mănăstirești. Secretul maicii Tecla de la Mănăstirea Văratec pentru un desert fraged și aromat

Această plantă leguminoasă este bogată în carbohidrați complecși, care sunt absorbiți mai lent decât cei simpli.

Năutul este, totodată, o sursă importantă de vitaminele C și B. Aceasta intervine în multe funcții ale organismului: apărare împotriva infecțiilor virale și bacteriene, protecția pereților vaselor de sânge, asimilarea fierului vegetal, acțiune antioxidantă (captarea radicalilor liberi), cicatrizare. Vitamina C favorizează, de asemenea, absorbția fierului.

Năutul conține fier vegetal, aproximativ 1,3 mg la 100 de grame. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei (proteina din globulele roșii care permite transportul oxigenului în organism), a mioglobinei (proteina din mușchi care permite stocarea oxigenului), precum și a enzimelor implicate în respirație și în sinteza ADN-ului.

De asemenea, leguminoasa conține 72 mg de calciu pentru o porție de 100 de grame; calciul contribuie la formarea și rezistența oaselor și a dinților. Totodată, conține potasiu, mineral care participă la transmiterea impulsurilor nervoase, la contracția musculară și la funcția cardiacă. Este implicat în secreția de insulină și în echilibrul acido-bazic.

Un alt avantaj este că năutul este bogat în fibre, ceea ce facilitează digestia și tranzitul intestinal. În plus, fibrele reduc absorbția toxinelor, a grăsimilor rele și încetinesc asimilarea carbohidraților. De asemenea, favorizează prezența bacteriilor benefice în flora intestinală.

Năutul te ajută să slăbești în post

Pe cât este de bogat în vitamine și minerale, pe atât este de sărac în calorii, ceea ce-l recomandă celor care vor să-și mențină silueta sau chiar să slăbească.

Citeste si Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

O porție de 100 de grame de năut fiert conține aproximativ 147 de calorii.

Foarte bogat în fibre, năutul ajută la instalarea rapidă a senzației de sațietate. În plus, această leguminoasă combate și retenția de apă și, de asemenea, reglează nivelul de zahăr din sânge. În plus, scade nivelul de colesterol prin eliminarea grăsimilor nesănătoase.

Deși proprietățile de slăbire ale năutului sunt reale, este important să fie consumat alături de alimente care îi pot susține acțiunea, așa cum este cazul oricărui aliment recomandat pentru pierderea în greutate. Cu alte cuvinte, e mai bine să evităm să consumăm multe tartine cu humus dacă obiectivul este reducerea taliei.

Pentru a ajuta la topirea kilogramelor în plus, năutul poate fi mâncat în salată sau prăjit în tigaie, ca garnitură pentru un wok de legume, de exemplu, sau într-o supă căreia îi adaugă o textură crocantă. În final, asociat cu legume gătite fără prea multe grăsimi.

Atunci când este asociat cu alimente bogate în fibre, cum sunt legumele, și este înmuiat în apă înainte de gătire, năutul are mai puține șanse să perturbe digestia și să genereze probleme intestinale.

Citeste si Rețetă pentru cea mai bună iahnie de fasole de post. Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Agapia

Tocăniță de năut cu legume și turmeric

Iată și o rețetă gustoasă pe bază de năut.

  • 200 g de năut (fiert sau din conserva, bine clătit)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 morcov mare, tăiat rondele subțiri
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 dovlecel, tăiat cubulețe
  • 400 g de roșii pasate (sau o conserva de roșii fără zahăr adăugat)
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță de boia dulce sau afumată
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • sare și piper, după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1/2 lămâie (zeama pentru servire)

Toacă toate legumele. Dacă folosești năut uscat, pune-l la înmuiat cu o seară înainte și fierbe-l până devine fraged.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă usturoiul, turmericul, boiaua și chimenul, amestecând constant timp de 1 minut.

Pune morcovul, ardeiul gras și dovlecelul. Lasă-le să se călească 5-7 minute, până încep să se înmoaie.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”