Alte zile FĂRĂ RESTRICŢII? Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită la timp. Guvernul Orban nu a trimis proiectul la Parlament

Starea de alertă în România expiră în câteva zile. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că se impune prelungirea stării de alertă pentru evitarea răspândirii COVID-19. Doar că Guvernul Orban nu a trimis Parlamentului noul proiect pentru prelungirea stării de alertă, joi seară fiind preogramtă o şedinţă. Proiectul trebuie dezbătut şi votat în Parlament, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial. Mai mult, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în MO. În aceste condiţii este posibil să se repete scenariul de luna trecută că au existat trei zile fără restricţii. 
Romania TV
11 iun. 2020, 08:02
Alte zile FĂRĂ RESTRICŢII? Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită la timp. Guvernul Orban nu a trimis proiectul la Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că se impune prelungirea stăre de alertă, dar cu mai puţine restricţii.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internate în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Ministrul Sănătăţii: Avem focare peste tot. România este în pericol sanitar

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior – extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Orban, despre deschiderea restaurantelor în spaţii închise. „Este prematură şi poate duce la o creştere a numărului de infecţii”

Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă.

Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Ce ar presupune relaxarea din a doua jumătate a lunii iunie

Din a doua jumătate a lunii iunie vor fi redeschise mall-urile, excepţie zonele de restaurant şi locurile de joacă, se redeschid salile de finess, se pot redeschide grădiniţele private şi after-schoolurile. 

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

Aș exemplifica cele mai importante dintre acestea. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați”, a mai anunţat şeful statului.

 

Ministrul Sănătății susține prelungirea stării de alertă în România și după data de 15 iunie

„Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a spus, la Digi24, Nelu Tătaru, care a invocat cele aproape 200 de cazuri noi zilnice din ultima perioadă, dar și faptul că la terapie intensivă sunt aproximativ 150 de români. Acest număr final reprezintă aproximativ 10% din numărul total de paturi de terapie intensivă de care dispun spitalele din România.

Nelu Tătaru susține că este neovie de anumite condiții pentru a putea reveni gradual la o viață normală, iar pandemia încă nu s-a sfârșit în România.

Citește și: Nelu Tătaru: Grădiniţele, creşele şi after school-urile de stat pot fi deschise din 15 iunie

„Tot ce înseamnă măsuri, norme, sunt aprobate doar în contextul unei stări de alerta, doar în acest cadru. Detașarea personalului medical, distribuirea de măști pentru categoriile defavorizate se pot face doar în cazul stării de alertă. Sunt condiții pentru a putea gradual reveni la o viață normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta, înca avem transmitere comunitară, sunt noi focare. Trebuie să relaxam gradual măsurile, iar asta se poate face doar într-un astfel de cadru, de stare de alertă”, a adăugat Tătaru, adăugând că „România este în pericol sanitar”.

Nelu Tătaru a declarat faptul că dacă se va renunța la starea de alertă „nu se va mai putea restricționa absolut nimic”. Mai mult decât atât, acesta susține că în România există focare ”în constituire” peste tot.


Condiţiile PSD, USR şi Pro România pentru prelungirea stării de alertă după 15 iunie. Ce au discutat cu Raed Arafat

Secretarul de stat, Raed Arafat, a avut, la Parlament, miercuri o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pe tema stării de alertă, la care au fost prezenţi lideri ai mai multor grupuri parlamentare, între care preşedintele USR, Dan Barna, şi liderul Pro România, Victor Ponta. Potrivit unor surse politice, Raed Arafat a insistat ca trebuie prelungită aceasta stare, în timp ce social-democraţii ar vrea un proiect de lege prin care să se impună anumite restricţii.

Surse politice au declarat pentru Agerpres că s-a discutat despre redeschiderea spitalelor, în condiţiile în care trebuie ajutaţi bolnavii cronici să aibă acces la tratament. De asemenea, s-a convenit oprirea achiziţiilor directe făcute de Guvern, au precizat sursele citate.

De asemenea, s-a căzut de acord ca cei care vin din zone cu risc epidemiologic să stea în izolare 14 zile, dar să fie şi testaţi la finalul acestei perioade – ceea ce nu se întâmplă în prezent.

De asemenea, trebuie să se păstreze purtarea măştii în spaţii închise şi distanţarea socială.

Potrivit surselor, se aşteaptă propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate şi fără stare de alertă.

„PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecţie la adresa populaţiei”, au mai precizat sursele citate.


Scenariul se repetă?

Doar că Guvernul Orban nu a trimis încă Parlamentului proiectul pentru prelungirea stării de alertă şi nici nu se ştie clar care vor fi măsurile care se vor relaxa din a doua jumătate al lunii iunie. Conform procedurii, proiectul trebuie dezbătut în comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Raportul lor va ajunge la vot în plen. După adoptarea proiectului de legea, documentul se trimite la promulgare şi ulterior la Monitorul Oficial. Conform legii, starea de alertă se prelungeşte la 3 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

 

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 10 IUNIE. Până la 10 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.945 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.103 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1.360 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 150 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.212 de  persoane. Alte 99.349 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 520.564 de teste.

Raed Arafat: Clar ne pregătim pentru valul doi de coronavirus

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Veste uriașă pentru șoferi. Scapă de o sancțiune grea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică