Ambasadorul Marii Britanii: Cazul Kovesi va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a declarat în discursul susţinut cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a Direcţiei Generale Anticorupţie că România este una dintre cele mai curajoase ţări din estul Europei, prin crearea de instituţii cu mandate clare de combatere a corupţiei la toate nivelurile. De asemenea, diplomatul britanic a susţinut că victoria Laurei Codruţa Kovesi la CEDO ""stă drept mărturie a eficienţei eforturilor instituţiilor implicate în combaterea anticorupţiei" în România.

RomaniaTV.net
29 mai 2020, 13:41
Ambasadorul Marii Britanii: Cazul Kovesi va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie

„Lupta anticorupţie este în continuare, alături de consolidarea statului de drept, una dintre ariile prioritare pentru România, atât pe plan naţional, cât şi din perspectivă europeană. România este una dintre cele mai curajoase ţări din estul continentului, prin crearea de instituţii cu mandate clare de combatere a corupţiei la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituţii ce şi-au demonstrat în timp rezilienţa şi devotamentul faţă de o misiune deloc uşoară. Chiar şi în perioade dificile, când aceste instituţii nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuşi să-şi respecte mandatul şi să-i aducă în faţa legii pe cei care se aflau vinovaţi de acte de corupţie”, a precizat Andrew Noble, conform unui comunicat transmis de Ambasada Marii Britanii în România, citat de Agerpres.

Ambasadorul britanic a apreciat că decizia recentă a judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului care i-au dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, „stă drept mărturie a eficienţei eforturilor instituţiilor implicate în combaterea anticorupţiei” în România.

„Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România, dar şi în alte ţări care se confruntă cu această problemă. Suntem astfel încurajaţi să credem că toate eforturile de a combate şi stopa fenomenele de corupţie vor fi întărite şi vor beneficia în continuare de susţinere la nivel internaţional”, a menţionat diplomatul britanic.

Adrian Năstase, acuză dur CEDO după decizia în cazul Laurei Kovesi: „Nici CEDO nu mai e sub acoperire”

Andrew Noble a remarcat că, „de multe ori de-a lungul timpului, eforturile în combaterea corupţiei nu au fost uşoare”, iar Uniunea Europeană a fost „critică la adresa lipsei de progres a României” în acest domeniu.

„Sunt convins însă că prin nivelul adecvat de expertiză şi devotamentul necesar de a continua eforturile în acest sens, România poate să-şi îndeplinească obiectivele de a fi o ţară în care statul de drept şi legea domnesc pe deplin, iar corupţia nu afectează instituţiile statului şi, implicit, pe cetăţeni”, a subliniat Andrew Noble.

Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne sărbătoreşte, pe 30 mai, 15 ani de la înfiinţarea ca structură de poliţie judiciară specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului. La sediul din Bucureşti al DGA, cu respectarea măsurilor pentru limitarea şi prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, a avut loc un eveniment de marcare a acestui moment.

Klaus Iohannis: „CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO”