Asistentul Secretarului General NATO: Ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în ce mai îngrijorătoare

Asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Sorin Ducaru, consideră că ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în mai îngrijorătoare, existând o creştere a frecvenţei, intensităţii şi sofisticării acestora, acestea fiind produse fie de actori nestatali, din zona crimei organizate sau din rândul unor organizaţii teroriste, dar şi de actori statali.
Romania TV
08 iun. 2017, 13:09
Asistentul Secretarului General NATO: Ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în ce mai îngrijorătoare

Ambasadorul Sorin Ducaru a fost prezent, joi, la Mamaia, la deschiderea „Black Sea and Balkans Security Forum – 2017”, un eveniment în domeniul securităţii şi relaţiilor internaţionale.

El a declarat că NATO se confruntă cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, fiind vorba atât de ameninţări de tip convenţional clasic, cât şi de cele neconvenţionale.

Citește și Datele a 17 MILIOANE de UTILIZATORI ai unei aplicaţii au fost furate într-un ATAC CIBERNETIC masiv

„Cred că în general la nivelul Alianţei ne confruntăm cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, sigur că el se aplică şi în plan regional, în această regiune din vecinătatea de sud-est a NATO care reprezintă zona Mării Negre, precum zona Balcanilor. Există o combinaţie de ameninţări de tip convenţional clasic, care sunt toate legate cu raţiunea de a fi a Alianţei. Din anul 2014, anexarea ilegală a Crimeei, precum şi acţiunile din zona de est a Ucrainei, precum şi procesul de militarizare care a avut loc în Crimeea şi aş spune în vecinătatea estică a Alianţei reprezintă o categorie de preocupări, de provocări de securitate, motiv pentru care NATO a lansat acest proiect care vizează prezenţa avansată în ţările de la frontiera Alianţei care au un rol de descurajare a oricărei potenţiale ameninţări care ar putea să vină dinspre Est”, a afirmat Sorin Ducaru.

El a precizat că în categoria ameninţărilor neconvenţionale intră ameninţările teroriste şi cele din spaţiul cibernetic.

„Cealaltă categorie este categoria ameninţărilor neconvenţionale sau a noilor ameninţări, celor emergente la adresa securităţii internaţionale şi a Alianţei şi acestea vizează aspecte precum ameninţarea teroristă, ameninţările din spaţiul cibernetic, diversele forme de ameninţări hibride care combină forme convenţionale şi cele neconvenţionale, precum şi aceste tendinţe care vizează manipularea informaţională, unii vorbesc chiar de un război de tip informaţional şi care afectează atât ţările din regiune, cât aş spune ţări din cadrul Alianţei în general”, a explicat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

El a precizat că aceste ameninţări neconvenţionale pot fi produse atât de actori nestatali, printre care organizaţii teroriste sau de crimă organizată, dar şi de actori statali.

„În zona ameninţărilor neconvenţionale, pot să vă spun că este o combinaţie extrem de largă şi complexă de potenţiali actori şi este vorba despre actori nestatali care pot veni din zona crimei organizate. Observăm chiar şi folosirea unor organizaţii teroriste a spaţiului virtual pentru recrutare, pentru dezinformare sau chiar pentru a da anumite comenzi. Putem vorbi de actori statali. La nivel NATO, politica noastră este de a nu ne referi în mod specific la un stat sau altul, dar este o combinaţie complexă de actori statali şi nestatali care fac ca aceste ameninţări din spaţiul cibernetic să devină din ce în ce mai îngrijorătoare. Şi ce îngrijorează, de altfel, este şi dinamica lor, este o creştere a frecvenţei, a intensităţii şi a sofisticării acestor atacuri cibernetice, ceea ce obligă fiecare stat să prioritizeze investiţia”, a precizat Sorin Ducaru.

El consideră că atacul informaţional poate avea consecinţe în ceea ce priveşte activitatea unei societăţi, atât social, economic şi politic, dar şi în planul securităţii.

„Orice tendinţă de deformare a realităţii, de deformare a faptelor, a datelor care definesc spaţiul nostru informaţional face ca practic să ne pierdem sistemul de referinţă, în analiză, în acţiune. Acest atac la spaţiul nostru cognitiv, prin manipulare de informaţii, şi nu mă refer la un caz specific sau altul, eu mă refer la aspectele generale de atac de tip informaţional care poate avea consecinţe şi în ce priveşte activitatea unei societăţi, în plan social, economic, în plan politic, democratic, dar şi consecinţe în planul securităţii”, a declarat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Citește și Adrian Ţuţuianu: SRI a prevenit, la sesizarea NATO şi SIE, un atac cibernetic

Întrebat ce măsuri trebuie să ia NATO în faţa acestor ameninţări, Sorin Ducaru a spus că abordarea Alianţei Nord-Atlantice are două componente.

„Una vizează apărarea şi descurajarea teritoriului aliat şi a ţărilor membre. Deci, este cumva legată de raţiunea de a fi a alianţei, apărarea cognitivă. Cealaltă componentă merge dincolo doar de implicarea şi prioritizarea securităţii şi vizează proiectarea de stabilitate dincolo de teritoriul Alianţei, în primul rând de vecinătate, prin utilizarea reţelei de parteneriate pe care NATO le-a dezvoltat. În momentul de faţă NATO dispune de 40 de parteneri. Sunt mai mulţi parteneri decât aliaţi şi prin o serie întreagă de relaţii de parteneriate, care sunt dedicate în funcţie de interesele fiecărei ţări partenere, în funcţie de nivelul de dialog politic, de încredere, de conlucarea şi care vizează nu doar aspecte de dialog politic, dar şi proiecte concrete”, a explicat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

„Black Sea and Balkans Security Forum – 2017” se desfăşoară în zilele de 8 şi 9 iunie la Mamaia. Acest eveniment este organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa, Zona Metropolitană Constanţa şi Institutul Diplomatic Român.

Forumul regional de securitate aduce în România invitaţi cu o vastă experienţă profesională, pentru a dezbate provocările clasice şi emergente de securitate din zona Mării Negre şi regiunea Balcanilor. Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acţiunile de război informaţional, militarizarea regiunii Mării Negre.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică