Amenzile date românilor în pandemie, ilegale. Poliţiştii sunt puşi de şefi să achite cheltuielile de judecată

Poliţiştii se plâng că sunt obligaţi de şefi să plătească din banii proprii cheltuielile de judecată în procesele intentate de românii amendaţi în pandemie. Reamintim că toate sancţiunile date în starea de urgenţă au fost declarate ilegale.

27 iul. 2022, 16:45
Amenzile date românilor în pandemie, ilegale. Poliţiştii sunt puşi de şefi să achite cheltuielile de judecată

Amenzile date românilor în pandemie, ilegale. Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual susţine că, acum, poliţiştii sunt obligaţi de superiori să achite cheltuielile de judecată în procesele intentate de români pentru anularea amenzilor.

Amenzile date românilor în pandemie, ilegale. Poliţiştii, obligaţi să plătească cheltuielile de judecată

Citeşte şi Amenzile date în pandemie pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate. Cum vor fi recuperaţi banii plătiţi

Este cazul unei poliţiste din Bistrita-Nasăud, căreia i s-au imputat cheltuielile de judecatã de la un proces verbal de contraventie anulat de tribunal. Suma pe care aceasta o are acum de achitat este echivaletul a jumătate din salariul său.

„Pe fondul mãsurilor legislative luate, atunci, în vitezã, al campaniilor de presã agresive, al dispozitiilor prezidentiale televizate, repetate la 2-3 zile, al indicatiilor pretioase primite, vreme îndelungatã, searã de searã, prin mass-media, de la mai-marii MAI, precum si al presiunii psihologice instituite de cãtre sefii ierarhici asupra politistilor, o colegã mai putin experimentatã a aplicat o sanctiune contraventionalã administratorului unei terase care functiona dupã ora 22.00.

Instanta de judecatã a anulat procesul-verbal si a obligat IPJ la plata a peste 1.000 lei cheltuieli de judecatã. Comisia de cercetare administrativã a IPJ i-a imputat agentei de politie suma respectivã, care reprezintã mai mult de jumãtate din salariul ei de functie pe o lunã, fapt pentru care colega noastrã s-a adresat sindicatului pentru asistentã juridicã (apãrare)”, se aratã într-un comunicat transmis de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual.

Vasile Zelca, preşedintele SNPPC, este revoltat de cele întâmplate şi face acuzaţii dure.

„Asa se întâmplã când ai niste sefi obedienti, politruci de doi lei, care cer tot timpul sã dai amenzi, ca sã vadã lumea ce mare scofalã a fãcut Guvernul cu interdictiile pe care le-a dat. Institutia nu trebuie sã se mai grãbeascã sã se ploconeascã în fata politicului. Aproape toate ordonantele pe care le-a dat Guvernul pe Legea 55/2020 au fost declarate neconstitutionale.

În urmã cu vreo trei sãptãmâni, Camera Deputatilor a legiferat anularea tuturor sanctiunilor date la frontierã celor care nu si-au declarat domiciliile unde îsi vor petrece izolarea sau carantinarea. Deci totul a fost o prostie crasã. Iar acum vedem cã institutiile MAI nu-si asumã niste responsabilitãti.

Sefii de la IPJ Bistrita Nãsãud spun cã politista nu trebuia sã aplice sanctiunea, dar, cand a aplicat-o, s-au lãudat cu ea la Bucuresti. Obligatia sefilor este sã facã instructajul politistilor, sã-i îndrume, sã-i coordoneze si sã-i controleze.

În primul rând, nu s-a respectat nimic din OG 2/2002, privind aplicarea sanctiunilor contraventionale, care spune cã orice act normativ sanctionatoriu devine aplicabil dupã cel putin 15 zile de la emiterea lui, tocmai ca sã existe o perioadã de conformare. Nu poti sã dai azi o ordonantã cã de mâine o societate comercialã trebuie sã aibã paravan de Plexiglas, de exemplu. Nu poti sã dai la 10 noaptea o lege ca, de la 12 noaptea, sã-l omori pe om cã nu are nu stiu ce”, a declarat presedintele SNPPC, Vasile Zelca, pentru National.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2022 pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ are ca obiect de reglementare anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata parţială sau totală a amenzilor.

Citeşte şi Formularul PLF a fost eliminat în România. Guvernul a abrogat OUG prin care a fost introdus