Ancheta la Paris pentru difuzarea anticipată a estimărilor votului

Parchetul din Paris a anunţat duminică seara că a demarat o anchetă privind publicarea estimărilor rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale înainte de ora legală, 20.00 (21.00, ora României).

RomaniaTV.net
22 apr. 2012, 20:16
Ancheta la Paris pentru difuzarea anticipată a estimărilor votului

Ancheta vizează AFP, două instituţii de presă belgiene, una elveţiană, un site din Noua Zeelandă şi un jurnalist belgian care ar fi transmis estimările printr-un mesaj difuzat pe Twitter, a precizat Parchetul din Paris.

Parchetul a fost sesizat de Comisia de sondaje.

„Există fapte care ne par delictuoase”, a declarat secretarul comisiei, Jean-Francois Pillon, precizând că aceste fapte privesc atât persoane „particulare”, cât şi „instituţii de presă”.

În virtutea unei legi datând din 1977, publicarea oricărui indiciu privind rezultatele unui scrutin politic este interzisă înainte de închiderea ultimelor secţii de vot.

Vineri, principalele nouă institute de sondaje şi partenerii lor din presă pentru seara electorală s-au angajat să „ţină secrete” până la ora locală 20.00 (21.00, ora României) estimările lor, stabilite pe baza buletinelor de vot numărate.

Joi, procurorul Republicii Francois Molins avertizase că va demara o anchetă judiciară pentru orice încălcare a interdicţiei, care se pedepseşte cu amendă de 75.000 de euro.