Angajații din Italia au nevoie de certificat Covid pentru a merge la serviciu. Legea a fost adoptată, cine nu se conformează va avea salariul suspendat

Președintele Italiei a semnat marți decretul care vizează 23 de milioane de salariați din peninsulă, care muncesc atât în sectorul public, cât și în ce privat.

23 sept. 2021, 08:25
Angajații din Italia au nevoie de certificat Covid pentru a merge la serviciu. Legea a fost adoptată, cine nu se conformează va avea salariul suspendat

Prima variantă a proiectului prevedea suspendarea angajaților care absentează. Ulterior s-a renunțat la pasajul din actul normativ potrivit căruia „începând cu a cincea zi de absență, raportul de muncă este suspendat până la prezentarea certificatului”, astfel că sancțiunea care va fi aplicată este cea a înghețării salariului. Măsura a intrat în vigoare după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, după cum scrie publicația The Pulse.

Decretul mai prevede că farmaciile și toate instituțiile sanitare afiliate, autorizate sau acreditate la Serviciul Sanitar Național asigură prețul testelor antigen, în baza cărora se poate obține certificatul verde pentru 48 de ore.

Conform decretului, valabiliatea unui test molecular a crescut la 72 de ore. Farmaciile care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro și închiderea activităţii pentru cel mult cinci zile De asemenea, cei care nu au permisiunea de a face vaccinul anti-COVID beneficiază de teste gratuite, pentru care a fost alocată suma de 105 milioane de euro.

Citește și Italia şi Cehia încep administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Rată uriaşă de vaccinare în comparaţie cu România

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi.

De asemenea, certificatul verde a devenit obligatoriu și la Vatican. De la 1 octombrie, intrarea în Vatican va fi permisă numai cu „green pass-ul”. Decizia a fost luată de Comisia Pontifică pentru statul Vatican.

Citește și Italia revizuieşte modul de calcul al facturilor la electricitate. Majoritate ţarilor UE încearcă să protejeze consumatorii în faţa exploziei preţurilor la energie