ANI: Primari în conflict de interese. Erau şi funcţionari publici, şi acţionari la firme

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese în cazul a doi primari şi a unui consilier local, care erau şi administratori sau acţionari la firme, care au beneficiat de hotărâri ale autorităţilor locale, potrivit Mediafax.
Filip Stan
19 dec. 2013, 17:29
ANI: Primari în conflict de interese. Erau şi funcţionari publici, şi acţionari la firme

ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi/ sau penală în cazul lui Florentin Lungu, primar al oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, Gavrilă Careba, consilier local în cadrul Consiliului Local al oraşului Anina, judeţul Caraş-Severin, şi Marinel Stredie, primar al comunei Cristineşti, judeţul Botoşani.

Florentin Lungu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat, la data de 14 august 2012, un proces-verbal încheiat între Primăria Oraşului Nehoiu şi SC Prodfor SRL (reprezentată de Oancea Vasile Genovel – administrator neasociat, în calitate de executant), prin care s-a convenit efectuarea plăţii în sumă de 273.735,77 de lei, reprezentând contravaloarea executării unui contract de lucrări.

Contractul a fost încheiat în luna mai 2008 între Primăria Oraşului Nehoiu, reprezentată de fostul primar, Alexandru Corcodel, şi SC Prodfor SRL, al cărei administrator era actualul primar, Florentin Lungu. Acesta deţine şi în prezent calitatea de asociat unic al societăţii comerciale.

Astfel, Florentin Lungu a încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ […] în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I” şi dispoziţiile art. 75, lit. a) şi c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.

Gavrilă Careba, consilier local al oraşului Anina, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012, a participat la şedinţele ordinare ale Consiliului Local Anina, în care s-au deliberat şi adoptat hotărârile privind SC Gostrans SA Anina, în vederea stabilirii redevenţei şi majorării tarifelor practicate de societatea în cauză (societate comercială în cadrul căreia acesta deţinea, la data participării sale la şedinţele consiliului, atât calitatea de acţionar, cât şi funcţia de administrator – preşedinte). În perioada 2009 – 2010, Careba a obţinut de la SC Gostrans SA venituri salariale în valoare de 87.421 de lei.

Astfel, Gavrilă Careba a încălcat dispoziţiile art. 46, alin (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, dispoziţiile art. 75, lit. b) şi c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”, precum şi dispoziţiile art. 77, alin (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.

Marinel Stredie, primar al comunei Cristineşti, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât primăria a încheiat trei contracte de servicii, în valoare totală de 35.679,4 lei, cu SC Agromec Dragalina SA, societate comercială în cadrul căreia acesta deţine calitatea de acţionar majoritar, iar soţia sa funcţia de gestionar, aceasta încasând, în perioada 2008 – 2012, venituri din salarii în sumă totală de 28.643 de lei. Soţia sa a deţinut şi funcţia de cenzor în cadrul societăţii, în perioada 31.05.2006 – 15.10.2009.

Astfel, Marinel Stredie a încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ […] în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I” şi dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv”.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Marinel Stredie a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 indice 1 din Codul Penal al României: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său […] se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

VEZI SI:

Brânduşa Novac, achitată pentru conflict de interese

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Gata! Avem rezultatele Exit Poll ora 21.00 CURS, AVANGARDE și ARA, sondaj INSCOP. Top voturi candidați în lupta pentru Cotroceni
Capital.ro
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale, turul întâi. Simion și Antonescu intră în turul 2
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Pacoste pe cei care țin banii „la saltea”. Riscă să fie luați în vizor de Fisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
S-a decis cine va fi președintele României! Rezultatele alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce