Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre închiderea şcolilor. Avertismentul a fost făcut de Centrul European pentru Prevenirea Bolilor

Închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură pe care să o luați, a declarat miercuri dr. Andrea Ammon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) în fața Parlamentului European, la o dezbatere organizată de Comisia pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 05:20
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre închiderea şcolilor. Avertismentul a fost făcut de Centrul European pentru Prevenirea Bolilor

AN ŞCOLAR 2020-2021. Dr. Andrea Ammon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a spus că, încă de la debutul pandemiei, cazurile de copii infectați au fost foarte rare, iar atunci când s-au înregistrat astfel de cazuri, foarte puține au dezvoltat simptome.

“Rolul școlilor în transmisia infecției – a fost de fapt clar încă de la începutul acestei epidemii, în China, unde vedeam cum copiii sunt foarte rar afectați. Iar asta a continuat pe toată perioada acestor ultime luni. Din toate cazurile pe care le-am raportat mai puțin de 5% sunt tineri sub 18 ani. De asemenea atunci când sunt diagnosticați cu COVID-19 copiii par să aibă simptome minore, foarte puțini ajung să fie spitalizați și foarte rar au fost înregistrate decese. Asta înseamnă că ei ar putea avea simptome foarte slabe sau să nu dezvolte simptome”, a spus doctorul Ammon.

AN ŞCOLAR 2020-2021. Câte şcoli sunt pregătite pentru reluarea orelor în siguranţă

Datele de la nivelul ECDC, cel mai important centru european de analiză și control al bolilor, echivalentul CDC din Statele Unite, au arătat că închiderea școlilor nu are un impact direct în privința ratei de transmisie a infecției, iar deschiderea școlilor nu a duc, în țările care au luat această măsură, la creșterea ratei de infectare, mai spune directorul instituției.

“Ne-am uitat la statistici, ca să vedem care va fi rolul școlilor în transmisia acestei infecții. Sunt foarte puține focare în școli, care au fost documentate, și evidențele noastre arată la acest moment că este foarte neconcludent, ca să spunem așa, dacă este util sau nu, din punct de vedere al transmisiei, să închizi școlile. În martie-aprilie închiderea școlilor a făcut parte din întregul pachet de măsuri non-farmaceutice și este foarte dificil să evaluăm ce contribuție a avut închiderea școlilor în întregul ansamblu al reducerii răspândirii infecției.

Citeşte şi Klaus Iohannis vrea ca şcoala să înceapă în 14 septembrie. Două variante în cazul unei creşteri a numărului cazurilor de Covid-19

Avem observații de la câteva țări care au deschis școlile foarte devreme și care au fost primele măsuri luate, iar aceste țări nu au înregistrat o transmisie crescută după ce au redeschis școlile. Dar, de asemenea trebuie să spun că nu au deschis școlile așa cum erau înainte, ci au implementat anumite măsuri în linie cu măsurile recomandate de autorități: distanța fizică, igiena mâinilor, profesorii și elevii simptomatici au stat acasă, fără adunări sau reuniuni în cadrul școlilor, orarul a fost făcut astfel încât au împărțit clasele, alternând elevii care vin la școală cu cei care stau acasă. Așa că redeschiderea nu a fost făcută așa cum era pe vremuri”.

Cel mai important efect al închiderii școlilor a fost unul negativ asupra bunăstării copiilor, a declarat dr. Andrea Ammon. Aceasta a explicat că decizia de închidere a școlilor ar trebui să fie ultima decizie pe care ar trebui să o ia o țară, pentru a reduce efectele virusului.

“Au existat observații conform cărora închiderea școlilor a avut efecte asupra bunăstării copiilor, bineînțeles că nu au progresat în privința educației. În concluzie, putem spune că școlile sunt o parte esențială a societății și a vieții copiilor. Este foarte important ca ei să aibă posibilitatea să fie expuși relaționării dintre ei. De aceea am tras concluzia că închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură pe care să o luați, dacă trebuie să luați astfel de măsuri. Dar trebuie să existe măsuri astfel încât să se limiteze transmisia și cum sunt acestea aplicate bineînțeles că depinde de situație, de cât spațiu există, de câți copii sunt în clase,”  a încheiat dr. Andrea Ammon.

Rafila, despre începerea anului şcolar: Teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea pentru că marea majoritate nu fac decât forme uşoare ale bolii

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este de acord cu deschiderea şcolilor şi crede că riscul nu poate fi exclus, dar poate fi diminuat. Potrivit lui Rafila, elevii ar trebui să nu cânte la orele de muzică, iar atunci când mănâncă sau beau apă, trebuie să îşi pună masca într-o pungă sau cutie, apoi o vor putea refolosi. El mai afirmă că ne vom obişnui cu această situaţie şi că ”ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte” 

Citeşte şi Veşti proaste pentru părinţi înainte de începerea anului şcolar. Sute de after school-uri nu mai pot funcţiona 

”Aş fi hotărât începerea şcolilor. Situaţia epidemiologică de acum nu este diferită faţă de cea de acum 2-3 săptămâni, deci nu putem să spunem că lucrurile s-au înrăutăţit, dar cred că cel mai important e cum organizăm acest debut de an şcolar încât să minimalizăm riscurile. Riscul nu poate fi exclus, dar, cu siguranţă, el poate fi diminuat şi lucrul acesta ţine de multe evenimente, plecând de la administraţia centrală, administraţiile centrale, cei care gestionează şcoala, cadre didactice, elevi şi părinţi”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3, joi seară.

Întrebat cum vor auzi elevii din ultimele bănci, având în vedere că profesorii vor purta mască, iar sunetul va fi atenuat, Rafila a răspuns că ” există o reglementare care impune un număr maxim de elevi în şcoală”, iar despre orele de muzică faptul că ”această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante, privind transmiterea bolii, aşa că muzica probabil că se va face fără să cântăm, noţiuni teoretice, probabil audio, dar cântatul este total contraindicat”.

Întrebat, de asemenea, despre puratul măştii de către elevi, Rafila a explicat că aceştia, atunci când mănâncă sau beau apă, ”ar trebui să aibă la ei o pungă sau o cutiuţă în care pun masca”.

Ministrul Educaţiei explică cum va fi învăţământul hibrid. Elevii vor putea urmări lecţiile live de acasă

”Pot să folosească aceeaşi mască, dacă o pun în siguranţă în pungă”, precizează medicul, explicând că, în cazul în care masca va cădea pe jos, ”nu o mai pun, iar în mod normal şcoala va avea un anumit stoc de măşti”.

Alexandru Rafila este convins că pe viitor vor apărea teste rapide, care să fie folosite în cazul elevilor mai ales.

”Dacă se află la ore că un copil e pozitiv, nu se întâmplă nimic. Poate fi dus într-un spaţiu unde să stea singur, i se poate lua o probă. Eu sper să găsim şi o soluţie din punct de vedere a testării astfel încât copilul să nu stea în incertitudine foarte mult. În viitorul nu foarte îndepărtat cred că vor apărea teste care se vor realiza într-un timp foarte scurt, un personal fără o calificare specială şi cred că toate situaţiile astea pot fi reglate”, a declarat Rafila.

Profesorul a explicat că dacă un copil poartă mască şi strănută, nu transmite boala.

”Un copil care strănută are mască şi nu transmite boala datorită prezenţei măştii. Toate chestiunile astea sunt elemente care reduc foarte mult riscul de îmbolnăvire. În consecinţă, nu trebuie să considerăm că dacă cineva este infectat, gata, a transmis boala. O să ne obişnuim, o să vedeţi că aşa se întâmplă. Ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte. O să vedeţi că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că marea lor majoritate nu fac decât forme extrem de  uşoare ale bolii şi doar0,1% dintre copiii care se îmbolnăvesc au nevoie de spitalizare, asta înseamnă unu dintr-o mie. Riscul este generat de contactul cu persoane cu comorbidităţi. Sperăm să apară un vaccin şi să protejăm aceste persoane cu boli cronice, prin vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Anisie: Şcolile vor avea stoc de măşti, iar catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor pentru a eficientiza timpul/ Zilnic vor fi videoconferinţe cu Inspectoratele Şcolare

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că zilnic va avea videoconferinţe cu Inspectoratele Şcolare, pentru a pregăti deschiderea noului an şcolar, iar unităţile de învăţământ vor trebui să aibă stocuri de măşti pentru elevii care nu au sau cărora li se rup cele pe care le poartă. De asemenea, catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor, pentru a ”eficientiza timpul”, în timp ce orele de laborator vor fi evitate.

”A început anul şcolar la data de 1 septembrie. Au revenit în spaţiul şcolii cadrele didactice. Avem videoconferinţe des, de mâine vom avea o videoconferinţă zilnic, am avut aseară cu Inspectoratele Şcolare, am făcut o inventariere, cat de pregătite sunt şcolile. Până în 14 septembrie şcolile trebuie să se pregătească, să primească elevii. Acum trebuie să ne pregătim respectând normele sanitare impuse de Ghidul elaborat de Ministerul Sănătăţii. Şi Ministerul Educaţiei a realizat ghiduri orientative, sunt publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei. Am elaborat şi repere metodologice pentru profesori,  pentru fiecare disciplină şi fiecare model. Îi ajutăm să reducă decalajele, dacă există”, a declarat Monica Anisie, la TVR1, miercuri seară. 

Dr. Virgil Musta, despre noul an şcolar: „Cursurile trebuie să înceapă, nu trebuie să ne speriem”

Întrebată dacă într-adevăr va dispărea catalogul în timpul cursurilor, Anisie a răspuns că ”sunt recomandări pentru a eficientiza timpul petrecut în pauze”. 

”Trebuie să supraveghem mai atent copii, să fim atenţi dacă respectă normele”, a mai declarat ministrul. 

Anisie a adăugat că unităţile şcolare vor avea stocuri de măşti, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli.

”Şocolile vor avea stocurile necesare pentru a oferi o mască pentru copii si cadrele didactice. De cate ori nu s-a întâmplat să se rupă masca? De aceea, trebuie să existe acest stoc la nivelul unităţilor de învăţământ şi la nivelul ISJ. Le-am spus încă de aseară să îşi facă stocurile”, a mai declarat Anisie.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că se recomandă ca orele în laborator să fie evitate.

”Normele sanitare prevăd ca laboratoarele să fie evitate. Şcoala trebuie să se organizeze astfel încât elevii să nu se plimbe prin mai multe clase, chiar şi în bănci. Dacă în prima zi de şcoală un elev s-a aşezat în banca a treia la fereastră, acolo va sta până la finalul primului semestru”, a mai declarat Anisie.

„Da, sunt perfect de acord că trebuie să se găsească cele mai bune soluții pentru organizarea alegerilor. Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale. După ziua votului este foarte clar că este nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă.

Toată lumea este conștientă de faptul că este nevoie de câteva zile fără elevi în școală atât înainte de alegeri, cât și după alegeri”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis propune suspendarea temporară a şcolilor! Anunţ oficial de la Cotroceni

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a afirmat că anul şcolar trebuie să înceapă în 14 septembrie, lucru pe care-l susţin şi epidemiologii. Preşedintele susţine încă că dacă numărul de cazuri creşte, se va putea apela la măsuri care au mai fost luate, respectiv şcoală online sau „săptămâna altfel”, care există în programa şcolară.

Deocamdată, experţii epidemilogii spun că se poate începe anul şcolar şi în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă. Dacă creşte numărul de persoane detectate cu acest virus sau numărul persoanelor internate la terapie intensivă se poate apela la învăţământul online sau săptămâna altfel. Dar sper să nu fie cazul să ajungem acolo„, a declarat Klaus Iohannis.