Anunţ important! Românii din străinătate sunt chemaţi de URGENŢĂ în ţară

Românii plecaţi în străinătate riscă să fie amendaţi dacă nu se prezintă la Evidenţa Populaţiei, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. În aceeaşi situaţie sunt şi cetăţenii din ţară care au actele de identitate expirate.

14 iul. 2015, 15:41
Anunţ important! Românii din străinătate sunt chemaţi de URGENŢĂ în ţară

Direcţia de Evidenţă a Persoanelor face un apel la cetăţeni, în special la românii plecaţi în străinătate, să-şi verifice periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii.

„Ţinând seama de faptul că în această situaţie se regăsesc mulţi dintre cetăţenii români care din diferite motive sunt plecaţi în străinătate, având în vedere că aceştia se întorc pe perioada verii în ţară pentru a-şi petrece concediul de odihnă, facem un apel şi către aceste persoane pentru a-şi clarifica statutul juridic faţă de statul român, implicit valabilitatea actelor de identitate”, a declarat Cristina Vlad, director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad.

Întrucât cetăţeanului român îi revine obligaţia de a deţine un act de identitate valabil, cu minimum 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, titularul va solicita Serviciului de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui nou document. De asemenea, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentantul său legal, va solicita Serviciului de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui act de identitate.

„Totodată, aducem la cunoştinţa persoanelor interesate faptul că până la eliberarea noului act de identitate, titularului i se poate lăsa în posesie actul de identitate pe care îl deţine, dacă acesta este în termen de valabilitate şi/sau, dacă, nu este nul ca urmare a schimbării numelui sau prenumelui, ori dacă nu este deteriorat sau anulat, urmând să-l predea odată cu primirea noului document. În cazul persoanelor care au depus cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a pierderii, furtului, distrugerii, deteriorării, expirării, etc., acestora li se pot elibera dovezi care să ateste faptul că au depus documentele pentru eliberarea actului de identitate, însă acestea nu pot fi folosite pentru a face dovada identităţii”, a completat Lucian Ban, şef de serviciu în cadrul aceleiaşi instituţii.