Anunţ terifiant al INS! Economia României a înregistrat cea mai MARE contracţie din ultimii 24 de ani

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că economia României a scăzut în trimestrul al doilea din acest an cu 12,3 la sută, faţă de primul trimestru. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, scăderea PIB-ului a fost de 10,5 la sută.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 06:06
Anunţ terifiant al INS! Economia României a înregistrat cea mai MARE contracţie din ultimii 24 de ani

Faţă de T2 2019, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5 la sută, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier, conform Agerpres.

În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9 la sută, prin comparaţie cu cu perioada similară a anului 2019, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută.

Florin Cîţu: „Îl provoc pe domnul Ciolacu să găsească o ţară care creşte în plină criză şi pensiile şi alocaţiile”

De altfel, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a anunţat joi, că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările cu privire la modul în care a evoluat economia în acest an. Astfel, instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8 la sută, faţă de 1,8 la sută anterior.

Previziunile economice publicate de Comisia Europeană arată că PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar.

Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

Florin Cîţu contrazice datele INS privind creşterea preţurilor. „Puterea de cumpărare a românilor creşte în perioada de criză”

Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ar putea fi revizuite în sens negativ, avertizează Comisia Europeană. Un al doilea val de infecţii în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi ar putea întârzia redresarea economieil, conform sursei citate.

În plus, un factor important este modul în care autorităţile rezolvă temerile privind traiectoria fiscală de dinainte de pandemie, care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ar putea duce la costuri de finanţare mai ridicate şi la o creştere mai lentă, se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.

Călin Popescu Tăriceanu, după anunţul lui Cîţu: „Ei nu vor să dea la pensiile mărite pentru că nu îi votează pensionarii”