APADOR-CH:Noul Cod Penal permite interceptarea convorbirilor telefonice şi înainte de înştiinţarea suspecţilor

APADOR-CH consideră că noul Cod de Procedură Penală permite interceptarea convorbirilor telefonice și înainte de înștiințarea suspecților.

RomaniaTV.net
31 ian. 2014, 13:07
APADOR-CH:Noul Cod Penal permite interceptarea convorbirilor telefonice şi înainte de înştiinţarea suspecţilor

APADOR-CH reafirmă că anchetarea infracțiunilor nu trebuie să se rezume sau să se axeze pe interceptări telefonice, întrucât astfel se ajunge la o încălcare gravă și necontrolabilă a vieții private.

În acest sens, asociația consideră ca necesară prevederea din noul Cod de Procedură Penală în sensul că suprevegherea tehnică a persoanelor (care include și interceptarea convorbirilor telefonice) se poate dispune numai după începerea urmăririi penale.

VEZI ŞI Ponta: Nu ştiu dacă este constituţional să modificăm Codul penal prin OU. CSM să vină cu propuneri

Asociația consideră ca nejustificate temerile exprimate în spațiul public de unele autorități în sensul că interceptările telefonice nu-și vor putea atinge scopul de a proba săvârșirea infracțiunilor în condițiile în care ele nu vor putea fi dispuse decât după înștiințarea suspecților că sunt urmăriți penal.

În realitate, articolul 307 din noul Cod de Procedură Penală prevede că persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere , această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia și drepturile procesuale.

Deci, articolul 307 prevede expres că suspectul trebuie înștiințat cu privire la calitatea sa nu imediat ce a fost începută urmărirea penală, ci doar înainte de prima sa audiere. Or, termenul dintre începerea urmăririi penale și prima audiere a suspectului, termen care poate fi de 1-2 luni, este suficient pentru interceptarea comunicațiilor suspectului.

În consecință, APADOR-CH își exprimă opoziția față de o eventuală modificare a noului Cod de Procedură Penală în sensul reintroducerii posibilității interceptării comunicațiilor mai înainte de începerea urmăririi penale.