Aparatul din casă care îţi dă contorul peste cap. Atenţie şi la temperatura frigiderului pentru a nu-ţi bubui factura!

Care este aparatul din casă care face contorul să meargă ca o maşinărie de păcănele. Consumă în 60 de minute cât alte electrocasnice într-o săptămână.

17 ian. 2023, 09:48
Aparatul din casă care îţi dă contorul peste cap. Atenţie şi la temperatura frigiderului pentru a nu-ţi bubui factura!

Aparatul care îţi creştre factura ar putea fi scos din uz măcar pe perioada iernii. În plină criză energetică, tot mai mulți oameni caută să afle care sunt marii consumatori de electricitate din gospodărie. Cu alte cuvinte, vor să știe ce aparat din casă îți dă contorul peste cap.

Dintr-o listă bogată de aparate electrocasnice, unul singur consumă în 60 de minute cât altele într-o săptămână.

Cuptorul electric, cel mai mare consumator

Specialiștii în energie sar în ajutorul oamenilor în aceste vremuri și dezvăluie lista aparatele electrocasnice trecute în categoria consumatori puternici de electricitate.

Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a efectuat o serie de evaluări economice asupra consumatorilor casnici și a ajuns la concluzia că aparatul la care trebuie avută cea mai mare grijă este cuptorul electric. Acesta folosește o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar pe piață sunt și modele care pot ajunge la 10.000 de wați.

Cât curent consumă, de fapt, frigiderul. Metoda banală prin care poţi evita facturi nesimţite. Atenţie şi la televizor!

Pe locul doi în clasamentul dr. Juanico vine mașina de spălat rufe, iar podiumul este completat de mașina de spălat vase. Ambele aparate folosesc apă încălzită cu ajutorul curentului electric și fiecare poate avea până la 3.000 de volți.

Date fiind aceste informații, specialiștii recomandă a fi evitate orele de vârf ale consumului de energie electrică (13:00 – 17:30 / 19:00 – 22:30).

Topul marilor consumatori de energie

Cuptorul electric.

 Un model mic, cu grătar, ajunge la o putere de 3.000 de wați, dar un cuptor electric mare, încorporat în perete, poate atinge și 10.000 de wați.

Mașina de spălat rufe. Consumă în jur de 300 de volți pe ciclul cu apă rece, dar când are nevoie de apă caldă și o încălzește, ajunge la o putere 2.500-3.000 de wați.

Mașina de spălat vase. Pentru că întotdeauna funcționează cu apă caldă, acest aparat electrocasnic are o putere (medie) constantă de până la 3.000 de wați.

Boilerul electric. Un aparat care stă în topul ierarhiei deoarece are o putere de până la 3.000 de wați.

Aerul condiționat. O gospodărie care ține aparatul de aer condiționat pornit pe 24°C consumă 2.000 de wați.

Fierul de călcat. Dr. Juanico atrage atenția că un fier de călcat cu aburi poate ajunge și la 2300 de wați, în funcție de model, de aceea este recomandat a se folosi un fier de călcat mai mic, cum sunt cele portabile, de călătorie, care consumă 800 de wați.

Prăjitorul electric. Cu un consum ce bate undeva spre 2000 de wați, și atât de îndrăgitul „toaster” este un alt „pericol” pentru contorul electric.

Cât consumă un televizor, de fapt. Uite cum să calculezi consumul de electricitate și ce să faci ca să reduci factura
Cafetiera și ibricul electric. Ambele încălzesc apa, deci consumă curent electric. Undeva la 900 de wați.

Aparatul de făcut gofre. Un aparat electrocasnic de mici dimensiuni, dar care se „hrănește” cu 800 de wați.

Cât consumă un televizor cu LED

Când vorbim de televizoare, mai toate folosesc în prezent tehnologia LED.

Având în vedere acest aspect, specialiștii spun că un aparat tv consumă 50 sau 60 de wați. Un router WiFi, 6 wați, o lampă cu consum redus de energie, 12, cel mult 15 wați, iar un radio, 10 wați. În schimb, calculatorul de birou (desktop) consumă 100 de wați, de două ori cât un laptop.

Blenderul, centrifuga sau storcătorul de fructe au un consum între 200 și 300 de wați, mai scrie ego.ro.

Temperatura la care trebuie să setezi frigiderul pentru a economisi

După cum știm cu toții, frigiderul este un aparat care consumă multă energie. Și, din moment ce este conectat la priză 24 de ore pe zi, ar fi mai inteligent să îl folosiți cu cap pentru a vă reduce factura lunară de electricitate.

Învățați cum să setați corect temperatura pentru a conserva mai bine alimentele și a economisi bani!

Frigiderul este un aparat esențial în casele noastre. Este prietenul nostru de zi cu zi, care ne păstrează proaspete toate alimentele. Dar sunteți sigur că îl folosiți în mod corespunzător?

Mulți oameni încă mai fac greșeli, dar este esențial să adoptați obiceiuri bune pentru a vă păstra alimentele proaspete. Temperatura corectă este esențială pentru a păstra gustul, proprietățile și calitatea alimentelor. În general, temperatura recomandată pentru frigider este cuprinsă între +4 și 7 grade celsius.

Desigur, pe timp de caniculă, acesta trebuie setat la +4 grade celsius, iar iarna la +7 grade celsius, pentru a se asigura că alimentele sunt păstrate în condiții bune. De asemenea, este important să verificați regulat termostatul pentru a încerca să economisiți bani la factură.

Rețineți că, atunci când reduceți temperatura frigiderului, consumați mai multă energie electrică și că nu este întotdeauna potrivită pentru toate alimentele dumneavoastră. Prin urmare, este mai bine să setați o temperatură constantă pentru a vă păstra mai bine produsele și pentru a economisi energie electrică în același timp.

Bine de știut: frigiderele moderne au un afișaj extern care detectează temperatura și vă ușurează situația. Dacă nu aveți unul, puteți cumpăra termometre externe portabile pentru a măsura temperatura din interiorul frigiderului.

Observație generală: aproape toți avem obiceiul enervant de a deschide constant frigiderul pentru cel mai mic lucru. Cu toate acestea, rețineți că, prin deschidere și închidere, provocați multe daune. Aerul fierbinte care continuă să intre vă poate dăuna alimentelor și poate face ca aparatul să lucreze mai mult pentru a răci mediul. Prin urmare, nu este cea mai bună opțiune pentru economisirea energiei!