Apelul medicilor în plină pandemie de coronavirus: Legiferaţi urgent testarea masivă şi izolarea generală la domiciliu!

Mai mulţi medici cer autorităţilor să legifereze urgent testarea masivă a populaţiei din România şi izolarea generală la domiciliu, scrie Hotnews.ro. 

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 07:50
Apelul medicilor în plină pandemie de coronavirus: Legiferaţi urgent testarea masivă şi izolarea generală la domiciliu!

Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, crede că „nu e posibil să fie considerată suficientă folosirea până în prezent pe plan național doar a circa 3.000 de teste – atitudine considerată de OMS ca fiind profund greșită”, subliniază medicul.

„Legiferați urgent testarea masivă și izolarea generală la domiciliu! E singura noastră șansă”, este îndemnul medicului Dan Grigorescu pentru autorități.

El subliniază că, ținând cont de faptul că a fost dovedită existența de persoane infectate cu noul coronvirus fără să aibă simptome, ar trebui începută testarea sistematică, „măcar in al 23-lea ceas”, mai întâi a tuturor cadrelor medicale implicate în contact de primă linie cu potențialii pacienți, iar apoi a cetățenilor. El recomandă organizarea, după modelul coreean, a unor puncte de testare în spațiul public, la care toți cei ce vor ieși din casă conform permisiunii, să poată fi testați, fie din proprie inițiativă, fie la cererea organelor de ordine.

În plus, ar trebui instituită prin lege, „urgent, de azi”, izolarea generală la domiciliu a tuturor cetățenilor țării pentru perioade succesive a câte 15 zile, în funcție de evoluția epidemiei (modelul francez actual), cu asigurarea de către structurile M.A.I. și M.Ap.N. a respectării acestei prevederi, spune medicul brașovean. El adaugă că cetățenii ar trebui să iasă în această perioadă pe stradă doar pentru aprovizionare cu produse necesare traiului zilnic sau pentru alte probleme urgente, pentru care să aibă documente justificative.

 „Să lărgim baza de testare”

„Într-o epidemie de proporțiile celei actuale nu cred că se poate doar pe 7 centre de testare. Sunt locuri în țară unde sunt trimise probele la distanță mare, în alt oraș.”, este de părere medicul Elena Copaciu, care a condus timp de 8 ani Secția de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgență din București.

„Dacă există țări care au dovedit că una dintre soluții este să testezi pe scară cât mai largă și Organizația Mondială a Sănătății a preluat această recomandare, ce avem de făcut este să lărgim baza de testare, cu toată logistica pe care o presupune asta. Mai ales după ce a apărut și anunțul OMS că autoritățile trebuie să își prezinte strategia în vederea îndeplinirii acestui criteriu”, subliniază Elena Copaciu.

 

Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, subliniază, în interviu acordat HotNews.ro, că în acest moment, la materialele de protecție și la testele de diagnostic pentru coronavirus au acces doar medicii din spitalele de boli infecțioase, iar accesul medicilor și al spitalelor ar trebui lărgit.

„Ar trebui să avem acces la o utilizare mai liberală a testelor de diagnostic pentru coronavirus. În momentul de față, în București spre exemplu, cine decide dacă se testează sau nu un pacient sunt medicii de la Institului de Boli Infecțioase Matei Balș și de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș. Cred că ar trebui liberalizat lucrul ăsta. Asta e una dintre probleme”, spune medicul Bogdan Tănase.