Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului păstrează tradiţia şi nu interzice scufundările bebeluşilor la botez, dar anunţă că se vor face excepţii în anumite cazuri

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului spune că ordinul transmis parohiilor nu interzice afundarea de trei ori a copilului în apa sfinţită din cristelniţă, ci o recomandare ca ritualul botezului să fie adaptat situaţiilor speciale, când bebeluşul este bolnav sau născut prematur, potrivit unui comunicat de presă care dezminte "interpretările greşite apărute în spaţiul public".

14 feb. 2021, 18:27
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului păstrează tradiţia şi nu interzice scufundările bebeluşilor la botez, dar anunţă că se vor face excepţii în anumite cazuri
Ritualul botezului rămâne neschimbat

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului vine cu precizări după ”unele interpretări greșite apărute în spațiul public cu referire la îndrumările transmise de către de Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, IPS Calinic.

Astfel, spune Arhiepiscopia, ”nu a transmis nici un ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfințită din cristelniță în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Din potrivă, în cuprinsul adresei la pct. 5, se menționează că în conformitate cu prevederile canonice, respectiv Canonul 50 Apostolic, și a celorlalte rânduieli statornicite de Părinții Bisericii, botezul ortodox se săvârșește prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc”.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului informează că îndrumările privind botezul, pe care le-a transmis în parohii, au ca scop responsabilizarea preoţilor pentru evitarea unor situaţii tragice, nefiind vorba de schimbarea ritualului sau a rânduielilor bisericeşti, conform Hotnews.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului va rămâne mereu fidelă respectării tradiției și canoanelor Bisericii Ortodoxe, subliniază comunicatul care transmite că ”îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare și au ca scop strict, sporirea responsabilității preoților în scopul evitării unor situații tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm”.

Arhiepiscopia Argeşului anunţă în ce cazuri copiii nu vor fi scufundaţi la botez

”Nu a fost și nu este vorba de schimbarea ritualului/rânduielii săvârșirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înțelepciune și răbdare la anumite situații pe care le întâlnim în viața comunității de credincioși. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepția situațiilor de necesitate: când bebelușul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilități fizice.

Numai pentru aceste situații, și nu ca o regulă generală pentru toate slujbele de Botez, s-a prevăzut ca pruncul să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfințită din cristelniță, până în zona căilor respiratorii și apoi să se toarne cu ajutorul mâinii, apă sfințită peste creștetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”, mai arată comunicatul.

Reamintim căun băiețel a murit la spital, la câteva ore, după ce a fost botezat la Biserica Sf. Constantin și Elena din cartierul Zamca al municipiului Suceava, la începutul lunii.

Preotul care a oficiat botezul bebelușului de o lună și jumătate care a murit apoi, la Suceava, a dobândit calitatea de suspect în dosarul de ucidere din culpă deschis inițial in rem.

Citeşte şi: Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren de călători în Iaşi