ASF a depus la Tribunalul București cererea de faliment împotriva companiei Euroins. La ce să se aștepte sutele de mii de șoferi păgubiți

ASF a făcut în sfârșit ultimul pas în falimentul Euroins! Autoritatea de Supraveghere Financiară a formulat cererea de faliment pe numele Euroins România, fostul lider RCA cu peste 2,5 milioane de clienți.

21 apr. 2023, 10:44
ASF a depus la Tribunalul București cererea de faliment împotriva companiei Euroins. La ce să se aștepte sutele de mii de șoferi păgubiți
ASF a depus la Tribunalul București cererea de faliment împotriva companiei Euroins. La ce să se aștepte sutele de mii de șoferi păgubiți

ASF a depus la Tribunalul București cererea de faliment împotriva companiei Euroins. Această mișcare a ASF este practic, ultimul pas legal, înainte ca Tribunalul București să se pronunțe în acest caz și înainte de a începe să curgă termenele esențiale pentru sutele de mii de păgubiți, potrivit Economica.net. 

Citește și Lovitură pentru șoferi după falimentul Euroins. Multe service-uri refuză să mai primească clienți care repară mașini pe asigurări de la această companie

ASF a depus la Tribunalul București cererea de faliment împotriva companiei Euroins

După ce la jumătatea lunii martie ASF a ridicat autorizația de funcționare a Euroins, ca și în cazul City Insurance, autoritatea a decis să conexeze cererea de faliment la un dosar deja existent în care mai multe firme cerereau insolvența firmei de RCA pentru probleme cu plățile. Este vorba despre mai multe service-uri auto, dar și de o un reprezentant de daune.

Se pare că, pentru Euroins a devenit o obișnuință să facă obiectul unor cereri de faliment și asta pentru că în cei 15 ani de existență pe piața din România, a avut mai multe probleme cu plata daunelor.

În acest caz, Tribunalul București a fixat primul termen pentru 28 aprilie. Cu toate acestea, este aproape imposibil să se ia o decizie încă de la primul termen.

Cu toate acestea, este foarte important următorul pas pe care instanța trebuie să îl facă și anume să deschidă procedura de faliment și să numească un lichidator judiciar sau un consorțiu de lichidatori din lista specialiștilor agreați de ASF.

Cel mai important creditor al Euroins va fi Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care potrivit estimărilor, va plăti până la 250 de milioane de euro pentru creditorii de asigurări ai societății.

Dacă lucrurile vor urma același traseu ca în cazul falimentelor precedente, creditori importanți vor mai fi celelalte firme de asigurare din piață, care vor avea de încasat sume în baza regreselor CASCO-RCA, adică sume pe care Euroins le datorează asigurătorilor CASCO ai șoferilor loviți de asigurat cu RCA cumpărat de la compania bulgară.

Foarte importanți vor fi și service-urile, dar și cei care au de încasat sume ce exced 500.000 de lei per creanță, cât este plafonul la FGA (în general cazuri grave de vătămări sau chiar decese n.red.). Având în vedere că Euroins avea în jur de 60.000 de dosare în instanță pe teme care țin de neplata sau plata incompletă a daunelor, la acest capitol e posibil să se înregistreze un record.

Atunci când judecătorul va decide deschiderea procedurii de faliment, vor începe să curgă cele 90 de zile până când vor expira automat toate polițele emise de companie. Atunci când o instanță va decide definitiv falimentul, vor începe cele 90 de zile în care se vor mai putea depune cereri de plată la FGA.

Citește și Scandalul Euroins se propagă. Principalii asigurători se opun plafonării tarifelor RCA