Atac informatic fără precedent. Ţintele au fost site-uri guvernamentale

Publicat: Miercuri, 27 Februarie 2019 22:42 // Actualizat: Miercuri, 27 Februarie 2019 22:42 // Sursa: romaniatv.net

Agenţia ONU specializată în transport aerian OACI a ascuns timp de luni de zile un atac informatic a cărui victimă a fost, în timp ce această intruziune a infectat, de asemenea, guverne şi companii aeriene, dezvăluie miercuri Radio-Canada, relatează AFP.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a fost, în 2016, victima "celui mai grav atac cibernetic", comis "foarte probabil" de grupul chinez de hackeri "Emissary Panda", potrivit unei anchete jurnalistice a telviziunii publice canadiene, care se bazează pe rapoarte de anchetă ale acestei agenţii ONU.

La 22 noiembrie 2016, un analist în informaţii de la întreprinderea americană de apărare Lockheed Martin l-a avertizat pe conducătorul sistemelor informatice OACI că două dintre serverele sale erau controlate de către un hacker care le folosea "pentru a răspândi programe de tip malware pe site-uri ale unor guverne străine", dezvăluie Radio-Canada.

Directorul respectiv al sistemelor informatice OACI, James Wan, a alertat atunci o agenţie informatică aparţinând ONU, cu sediul la New York, însă serviciul său a respins ulterior "expertiza analiştilor ONU, fără să se sinchisească să răspundă la e-mailuri timp de mai multe zile sau transmiţând date inutilizabile", se arată în documente interne obţinute de televiziunea publică.

Specialiştii informatici ai ONU au aşteptat aproximativ 15 zile pentru ca să aibă acces la serverele piratate.

Analiza acestora relevă că intruziunea era mai gravă decât se estima iniţial.

La începutul lui 2017, o anchetă independentă a fost efectuată de către o societate privată, care a constatat că "programul de tip malware utilizat în atacul cibernetic a fost identificat de către programul antivirus al OACI cu 12 luni mai înainte, dar (că) reţeaua nu a fost dezinfectată niciodată".

Potrivit Radio-Canada, un site guvernamental turc a fost infectat de acest atac, iar serviciul de e-mail al "unei delegate europene OACI" a fost uzurpat de către hackeri, care trimiteau mesaje în numele acesteia.

OACI a declarat pentru AFP că pregătea o declaraţie cu privire la aceste dezvăluiri.

La Ottawa, ministrul canadian al Transporturilor Marc Garneau a declarat miercuri pentru presă că acest caz îl "îngrijorează" şi că intenţionează să "discute despre el cu doamna secretar general" al OACI, chineza Fang Liu, aflată în post din 2015.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
atacuri informatice hackeri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H