Au fost arestaţi arabii care comercializau alcool sanitar contrafăcut. Cu ce colorau aceştia spirtul

Doi arabi au fost arestaţi, în noaptea de luni spre marţi, în dosarul morţii unor ieşeni care au consumat spirt contrafăcut, scrie ziaruldeiasi.ro. Aceştia au comercializat alcool sanitar produs din metanol, în loc de etanol.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 19:05
Au fost arestaţi arabii care comercializau alcool sanitar contrafăcut. Cu ce colorau aceştia spirtul

Dawoud (65 de ani), zis „Zaher”, cetăţean iordanian, şi Fuad Ahmmed (57 de ani), originar din Irak, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi înşelăciune. Un alt treilea suspect, Satar Dawoud, fiul lui „Zaher”, nu a fost încă prins, el fugind înainte de percheziţii.

În data de 16 aprilie, un cetăţean din Brăteşti, comuna ieşeană Stolniceni Prăjescu, a anunţat că un vecin de-al său a fost găsit mort în casă. Cu o zi înainte, la Poliţia din localitate fuseseră înregistrate alte două morţi suspecte.

Cazuri similare au început să ajungă la urechile anchetatorilor şi în zilele următoare. Pe 23 aprilie, a fost raportat un alt deces în Brăteşti. Pe lista victimelor s-au adăugat persoane din comunele ieşene Hărmăneşti, Lunca Cetăţuii, Andrieşeni, Deleni şi Bocniţa. În total, nouă victime.

Spirt colorat cu vopsea de ouă

În cazul tuturor celor nouă decese, rezultatele necropsiilor au relevat faptul că victimele fuseseră intoxicate cu metanol. Pornind de la această informaţie, anchetatorii au aflat că toate cele nouă persoane cumpăraseră din sat alcool sanitar, pe a cărui etichetă scria „Sante Med”. În urma analizelor, s-a constatat că spirtul conţinea metanol, deşi pe etichetă era menţionat etanol. Metanolul este o substanţă toxică pentru om.

Citeşte şi Zece oameni au murit după ce au băut spirt contrafăcut. Ce spune avocatul firmei care a comercializat alcoolul

Arabii sunt acţionari ai unor firmei din Bucureşti şi comercializează produse şi în marile depozite din Bucureşti.

La începutul lunii aprilie, aceştia au decis să contrafacă alcool sanitar şi să îl vândă, profitând de cererea mare de pe piaţă, determinată de pandemie. Ideea i-a venit fiului lui „Zaher”, din cauza unor datorii. Pentru producerea spirtului, au folosit 70% alcool metilic şi 30% apă, peste care au adăugat vopsea de ouă albastră. Pe etichetă au scris că produsul conţine: alcool etilic rafinat, apă, salicilat de etil, denaturanţi, tert-butanol şi albastru de metilen. 

În data de 10 aprilie, afaceristul ieşean Ciprian Barticel i-a cerut unui şofer de la firma pe care o patronează să meargă la Bucureşti să cumpere alcool sanitar. Şoferul a cumpărat 80 de baxuri, a câte 24 de sticle baxul, facturând doar jumătate din această cantitate, au precizat surse din cadrul anchetei pentru ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi Soţia unui ieşean decedat după ce a consumat spirt contrafăcut: Mona era bună, am servit. Spirtul e tărie, aş bea un pahar VIDEO

Marfă distrusă de teama unui dosar de evaziune fiscală

Barticel a vândut spirtul unor comercianţi din judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui. Pe 13 aprilie, şoferul lui Barticel a mers din nou la Bucureşti şi a cumpărat aceeaşi cantitate de spirt. Pe 23 aprilie, omul de afaceri a fost anunţat că soţul unei femei care băuse spirtul a murit. Atunci, a distrus restul de marfă pe care o mai avea, dând foc în spatele depozitului şi la sticle, deoarece s-ar fi temut de un dosar de evaziune fiscală. În acte, pentru cele 1.200 de peturi cumpărate pe factură, afaceristul ieşean a plătit în jur de 7.000 de lei, restul de sticle fiind achiziţionate „la negru”.

Pe lângă cei nouă ieşeni care au murit pe fondul consumului de spirt contrafăcut, procurorii mai au suspiciunea şi că un al zecelea ar fi murit din cauze similare. Două cadavre au fost exhumate, la Plugari, existând bănuieli că persoanele respective au murit tot de la metanol. În aceste condiţii, numărul victimelor s-ar ridica la 12.