Augustin Lazăr şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Parchetul General

Procurorul general al României Augustin Lazăr s-a prezentat, marţi, la sediul Ministerului Justiției pentru a-și depune dosarul de candidatură pentru un nou mandat la conducerea Parchetului General. 
Romania TV
26 mart. 2019, 12:08
Augustin Lazăr şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Parchetul General

Augustin Lazăr mai vrea un mandat la Parchetul General. „În urmă cu jumătate de oră am depus-o (candidatura – n.r.). Am mers la cabinetul ministrului, bineînţeles”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Augustin Lazăr, actualul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunțat, în data de 18 aprilie, printr-un comunicat de presă, că își depune candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General.

Obţinerea unui nou mandat ”ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

”Continuarea exercitării funcţiei de procuror general este utilă şi din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaţionale în contextul racordării internaţionale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligaţia respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul de presă.

A doua zi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, referitor la candidatura lui Augustin Lazăr pentru un nou mandat la conducerea Parchetului General, că „orice procuror are voie să se înscrie”.

„Orice procuror care îndeplinește condițiile legii are dreptul să se înscrie. Eu voi fi în comisia de selecție, care face propunerea către CSM și mai departe către președinte, mă voi exprima acolo”, a spus Tudorel Toader.

Întrebat ce îl recomandă pe Augustin Lazăr pentru un nou mandat, Tudorel Toader a afirmat: „Întrebați-l pe dânsul! Nu-mi cereți mie să exprim poziția înainte de interviu”.

Procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României se desfăşoară în perioada 13 martie – 5 aprilie.

Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției. Lista persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviului se va afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se va publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29 martie 2019.

Ulterior, candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiției care constă în:
a) susţinerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, sub următoarele aspecte:
prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora;
propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, întocmit de candidatul participant la selecţie cu rolul și funcțiile Ministerului Public;
b) verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii;
c) prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
d) prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.;
e) verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie.
f) verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de candidatul participant la selecţie.
În cadrul interviului, ministrul justiției este sprijinit de secretarii de stat din Ministerul Justiției.
În vederea asigurării transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului.
Rezultatele selecţiei se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 5 aprilie 2019.

Propunerea ministrului justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul justiției să înainteze propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
Statul îți confiscă bunurile. Decizie oficială în România. Ilie Bolojan a semnat legea
Playtech.ro
Moștenirea nu este automată. Actele notariale de care ai nevoie
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Meniul de nuntă te duce la sapă de lemn. Cât costă distracția
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Doliu în aviație! A murit fostul șef al companiei Lufthansa
Cancan.ro
Devastator! Ce le fac șeicii din Dubai fetelor la Porta Potty Party. Prietena Mariei Kovalchuk: 'Fie o biciuia, fie o amenința cu…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă din 26 mai. S-a dat deja ordin în România. Se va plăti la fiecare intrare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
A murit fostul lider al Uruguayului, considerat „cel mai sărac președinte din lume”. José „Pepe” Mujica avea 89 de ani
Tragedie în Gorj: O fetiță de trei ani a murit în ziua aniversării, în urma unei serii de erori medicale. Poliția și Ministerul Sănătății investighează cazul
MediaFlux
Vesete bună pentru 2 milioane de pensionari. Vor primi bani în plus, pe lângă pensie, începând cu 1 iulie 2025.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală