Avocată moartă în închisoare după sute de zile de gravă a foamei

O avocată turcă închisă care era în greva foamei de 238 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa de anul trecut sub acuzaţii de terorism a murit joi seară la un spital din Istanbul, conform firmei de avocatură pentru care lucra.

RomaniaTV.net
28 aug. 2020, 15:05
Avocată moartă în închisoare după sute de zile de gravă a foamei

Ebru Timtik „a căzut martiră” în urma grevei foamei pentru „un proces corect”, a scris pe Twitter firma sa de avocatură (People’s Law Office).

Cabinetul a cerut o întâlnire de solidaritate pentru vineri în faţa Baroului de la Istanbul, înainte înmormântării lui Ebru Timtik.

Grupuri locale şi internaţionale de apărare a drepturilor omului au cerut eliberarea avocatei şi a colegului său Aytac Unsal, care este de asemenea în greva foamei din februarie, spunând că amândoi sunt în stare gravă.

Transferaţi de la închisoare în spital pentru tratament, Ebru Timtik şi Aytac Unsal protestau împotriva sentinţelor de condamnare la detenţie pe care le-au primit în urma unor acuzaţii de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

O instanţă din Istanbul i-a condamnat în 2019 pe Unsal la peste 10 ani de închisoare şi pe Timtik la peste 13 ani de închisoare pentru presupuse legături cu Partidul-Front de Eliberare Revoluţionară Populară (DHKP-C, de extremă-stânga), care este desemnat drept organizaţie teroristă în Turcia.

În aprilie şi mai, doi membri ai unei trupe folk de stânga au murit în locuinţa lor după o lungă perioadă de grevă a foamei în închisoare ca protest împotriva represiunilor guvernului. Ei au fost de asemenea acuzaţi de legături cu DHKP-C.

Citeşte şi: Putin inaugurează la volan o nouă autostradă în republica anexată Crimeea