Avocaţii protestează luni pentru nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Reacţia ministrului Justiţiei

Avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe au protestat luni pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Avocaţii avertizează că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că solicitările acestora sunt nejustificate și avertizează că ”în scurt timp” va face publice toate datele relevante.

RomaniaTV.net
11 feb. 2019, 06:06
Avocaţii protestează luni pentru nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Reacţia ministrului Justiţiei

Aproximativ 100 de avocaţi, între care şi prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, au protestat paşnic, luni, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, pe fondul blocării plăţii onorariilor avocaţilor din oficiu şi a sumelor mici acordate acestora pentru asistenţa judiciară, potrivit Agerpres.

Ei i-au cerut ministrului Justiţiei să cheme avocaţii la discuţii pentru a dezbate în mod instituţional chestiunea fondurilor alocate, a sumelor mici care se acordă avocaţilor ca onorarii prin prisma protocolului din anul 2015 şi găsirea unor soluţii.

Avocaţii spun că manifestarea este premergătoare întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României şi Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

„S-au strâns peste 300 şi ceva de semnături. Ne solidarizăm în întregime cu colegii care au iniţiat acest protest şi revendicările lor. El este iniţiat de Baroul Argeş. Am fost acuzaţi pe nedrept că recurgem la asemenea forme de protest pentru că este an electoral. Vreau să informez opinia publică că barourile care au iniţiat acest demers nu au alegeri anul acesta. Deci este orice, numai demers electoral nu”, a precizat prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica.

Avocaţii prezenţi au dat un exemplu de onorariu încasat de un apărător care a asistat o persoană în faţa judecătorilor care au discutat luarea unei măsuri preventive. Apărătorii au prezentat un document potrivit căruia instanţa supremă a stabilit ca respectivul avocat să primească şase lei, sumă impozabilă.

Avocaţii prezenţi au mai explicat că nu ar fi firesc ca un avocat să încaseze astfel de onorarii, raportat la gradul de salarizare al unui magistrat, arătând că şi un avocat parcurge aproximativ aceiaşi paşi pentru profesionalizare.

 

UPDATE. „Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte ! In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex – onorariu pentru depunere actiune de divort – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea – este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns – ” nu stiu”/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei, reprezentant al avocatilor, nu doreste sa ii dau numele !”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Proteste sunt anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii se vor aduna la ora 13:00, pe scările Curţii de Apel.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019, transmite News.ro.

Solicitările celor avocaţilor vizează:

 – Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală:

– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Conform avocaţilor, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a scris duminică pe Facebook: „Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia!”.