Avocatul Poporului îi adresează public o solicitare Ministrului Sănătăţii: „Aşteptăm răspunsuri în regim de urgenţă”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a emis vineri un comunicat prin care îi solicită Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, să organizeze de urgenţă examenul de rezidenţiat pentru medicii absolvenţi, care aşteaptă de cinci luni obţinerea dreptului de practică, în condiţiile în care sistemul sanitar din România se confruntă cu o lipsă acută de personal.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 12:52
Avocatul Poporului îi adresează public o solicitare Ministrului Sănătăţii: „Aşteptăm răspunsuri în regim de urgenţă”

„Avocatul Poporului solicită ministrului sănătăţii organizarea cu celeritate a examenului de specialitate pentru medicii care şi-au finalizat rezidenţiatul şi aşteaptă de mai mult de 5 luni participarea la acest examen pentru a dobândi drept de practică

În contextul creşterii numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, presa a difuzat reportaje privind situaţia îngrijorătoare care se înregistrează la nivelul anumitor spitale, cum ar fi Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, dar şi în alte spitale din ţară, pe fondul lipsei personalului medical de specialitate („Situaţie tensionată la Secţia de Terapie Intensivă de la Judeţean.

Demersuri pentru menţinerea celei de-a doua linii de gardă”, „Camionul ATI de la SJU Ploieşti este deocamdată decorativ. Întrebări la care aşteptăm răspunsuri în regim de urgenţă”), publicate pe pagina de internet a publicaţiei Observatorulph.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, fiind efectuate demersuri la Direcţia de Sănătate Publică Prahova, dar şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Atât conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, cât şi cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti au avut un punct de vedere similar, din care reiese că printre dificultăţile întâmpinate în asigurarea necesarului de cadre medicale, se regăseşte suspendarea concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de medici, începând cu instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Având în vedere lipsa de medici specialişti cu care se confruntă spitalele din România, pe fondul actualei pandemii, dar şi faptul că în luna martie 2020, potrivit informaţiilor difuzate de presă, peste 700 de medici se înscriseseră la examenul de specialitate, examen anulat şi care nu a mai fost organizat, în contextual existenţei unităţilor sanitare care înregistrează deficit major de personal, dar şi al creşterii semnificative a numărului pacienţilor care au nevoie de asistenţă medicală, organizarea cu celeritate a examenului de specialitate pentru medicii care şi-au finalizat rezidenţiatul, reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secţiile ATI, dar şi din restul secţiilor medicale.

Bucureşti, 14 august 2020″, se arată în comunicatul emis vineri de instituţia Avocatului Poporului.

Citeşte şi: Ponta acuză guvernul că falsifică cifre: „Azi este OFICIAL – au minţit direct şi fără ruşine profesorii şi pensionarii”


loading...