Avocatul Poporului solicită MS să comunice cadrul legal prin care se instituie protecţia la COVID-19 a pacienţilor oncologici

Avocatul Poporului i-a solicitat ministrului Sănătăţii să îi comunice care este cadrul legal prin care se instituie măsurile de protecţie faţă de COVID-19 a bolnavilor cu afecţiuni oncologice care trebuie să se prezinte la spital pentru a-şi efectua tratamentele necesare.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 20:13
Avocatul Poporului solicită MS să comunice cadrul legal prin care se instituie protecţia la COVID-19 a pacienţilor oncologici

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, având în vedere aspectele din presă şi a întreprins demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Conform Avocatului Poporului, printr-o adresă din 30 aprilie, SCJU a comunicat că Secţia de Oncologie a funcţionat normal şi a asigurat internarea şi tratamentul pacienţilor oncologici. În secţiile chirurgicale s-au internat şi operat pacienţii cu afecţiuni oncologice. Toţi pacienţii aflaţi în tratamente cu citostatice la Oncologie au fost testaţi la interval de două săptămâni pentru COVID-19, potrivit Agerpres. 

Citeşte şi: Viorel Cataramă, teorie halucinantă despre coronavirus: „China a declanşat acest război pentru a-l da jos pe Trump”

„Apreciem că informaţiile publicate de presă se confirmă parţial, întrucât la nivelul judeţului Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov nu a restrâns sau împiedicat accesul la serviciile medicale ale pacienţilor oncologici sau ale persoanelor care doresc să efectueze investigaţii de determinare a unor eventuale afecţiuni oncologice”, precizează Avocatul Poporului.

Cu toate acestea, susţine Avocatul Poporului, MS nu comunică un anumit cadru legal aplicabil la nivel naţional, fiind luate doar măsuri generale cu caracter de recomandare care pot conduce la „disfuncţionalităţi în cadrul unităţilor sanitare” privind protecţia persoanelor suspecte de afecţiuni oncologice sau care trebuie să îşi continue aceste tratamente. De asemenea, Avocatul Poporului subliniază continuitatea contextului pandemic COVID-19, deşi starea de urgenţă încetează.

Citeşte şi: Anunţul zguduitor al OMS: „Virusul ar putea să nu fie eradicat niciodată”

„Vă solicităm să ne comunicaţi care este cadrul legal prin care se instituie măsurile de protecţie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice care în mod obligatoriu trebuie să se prezinte pentru a-şi desfăşura tratamentele necesare, dar şi dacă există posibilitatea ca persoanele suspecte de afecţiuni oncologice să se prezinte pentru a-şi efectua investigaţiile necesare depistării afecţiunii oncologice, precum şi care sunt aceste modalităţi puse la dispoziţie, în contextul pandemiei de COVID-19”, cere Avocatul Poporului în adresa transmisă ministrului Sănătăţii.


loading...
Partenerii noștri