Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) reduce prognoza creşterii economice din regiunea României cu peste 1,6%

Într-o analiză asupra impactului războiului din Ucraina asupra regiunii în care instituția financiară activează, BERD apreciază că economia României va crește în acest an cu 2,8%, prognoză în scădere cu 1,6 puncte procentuale față de estimarea din noiembrie. În 2023 economia ar urma să crească cu 4,2%.
Filip Stan
31 mart. 2022, 15:05
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) reduce prognoza creşterii economice din regiunea României cu peste 1,6%

Economiile din regiunile BERD au înregistrat o expansiune estimată la 6,6% în 2021, după ce s-au contractat cu 2,6% la sută în 2020, pe măsură ce restricțiile legate de Covid-19 au fost eliminate treptat, iar mobilitatea persoanelor a revenit la nivelurile anterioare pandemiei.

BERD preconizează că creșterea va încetini la 1,7% în 2022, ceea ce reprezintă o revizuire în scădere cu 2,5 puncte procentuale în raport cu față de prognoza făcută în noiembrie 2021, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a avut un impact profund asupra economiile din regiunile BERD, precum și la nivel global, scrie Stiripesurse.

În 2023, se preconizează că în regiunile BERD creșterea economică se va accelera până la 5 %. Proiecțiile sunt supuse unui grad excepțional de ridicat de incertitudine, inclusiv riscuri majore pentru o scădere considerabilă, în cazul în care ostilitățile se intensifică sau dacă exporturile de gaze sau de alte produse de bază din Rusia vor fi restricționate.

Citeşte şi: Catastrofă pentru UiPath! Gigantul IT din Romania se prăbuşeşte! Scăderi colosale pe bursă după ce compania a anunţat pierderi totale de 526 de milioane de dolari

După ce forțele armate rusești au invadat Ucraina la 24 februarie 2022, economia mondială s-a confruntat cu cel mai mare șoc în aprovizionare de la începutul anilor 1970. Rusia și Ucraina furnizează o parte disproporționat de mare din produsele de bază, de la energie la metale și de la alimente la îngrășăminte (inclusiv amoniac și potasă, exportate și de Belarus). Prețurile produselor alimentare, petrolului, gazelor și metalelor au crescut brusc, deoarece piețele au anticipat o reducere majoră a exporturilor din Rusia, Ucraina și Belarus. Penuria de mărfuri a început să se răsfrângă asupra lanțurilor de aprovizionare.

Presiunile inflaționiste au fost mai mari în economiile cu venituri mai mici, unde produsele alimentare de bază și energia reprezintă o pondere mai mare în consum. Economiile cu venituri mai mici au înregistrat, de asemenea, o deteriorarea a balanței de cont curent, precum și a balanțelor fiscale în cazurile în care guvernele au intervenit pentru subvenționarea alimentelor. Economiile nord-africane și Libanul au fost deosebit de expuse la reducerea ofertei mondiale de grâu, notează BERD.

În plus, economiile din Europa Centrală sunt strâns integrate în lanțurile de aprovizionare cu Ucraina. Din cauza lipsei livrărilor de piese din Ucraina, o serie de fabrici de automobile au fost nevoite să suspende parțial sau total producția și să caute furnizori alternativi pe măsură ce ostilitățile s-au intensificat. În plus, Europa a fost martora celei mai mari deplasări forțate de persoane de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, cu fluxuri majore de refugiați în Ungaria, Moldova, Polonia, Republica Slovacă și alte economii. Dacă istoria Europei este o călăuză, migranții relativ calificați din Ucraina ar putea oferi un impuls pentru Europa, care îmbătrânește rapid.

Pe termen scurt, însă, economiile beneficiare se confruntă cu presiuni fiscale și provocări administrative pe măsură ce își extind oferta de școlarizare, locuințe și asistență medicală. În urma invaziei, o serie de economii, în special din Europa Centrală și din statele baltice, au anunțat obiective mai mari pentru cheltuielile militare în anii următori, ceea ce a contribuit și mai mult la creșterea cheltuielilor fiscale.

Citeşte şi: Cresc ratele la bănci. Veşti proaste pentru românii cu credite

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună