Barack Obama va merge în Africa de Sud săptămâna viitoare

Preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, vor merge în Africa de Sud, "săptămâna viitoare", pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela, decedat joi, a anunţat vineri Casa Albă, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
06 dec. 2013, 20:46
Barack Obama va merge în Africa de Sud săptămâna viitoare

„Preşedintele Obama şi Prima Doamnă vor merge în Africa de Sud săptămâna viitoare pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela şi pentru a participa la ceremoniile organizate în memoria sa”, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei americane, Jay Carney, fără alte precizări.

Într-un scurt comunicat, acesta din urmă a promis să ofere „mai multe detalii despre programul şi logistica” acestei călătorii în momentul în care vor fi disponibile.

Anterior, preşedintele sud-african Jacob Zuma afirmase că o ceremonie naţională va avea loc la 10 decembrie pe stadionul din Soweto în memoria lui Mandela, decedat la vârsta de 95 de ani. Eroul luptei antiapartheid va fi înhumat la 15 decembrie, în satul său Qunu (sud), potrivit aceleiaşi surse.

Toată săptămâna viitoare va fi „săptămână naţională de doliu” în Africa de Sud, şi va începe la 8 decembrie, cu o „zi naţională de rugăciune şi reflecţie”.

VEZI ŞI Nelson Mandela a MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare sud-african

Trupul neînsufleţit al lui Mandela va fi depus la Union Buildings, sediul preşedinţiei din Pretoria, în perioada 11-13 decembrie.

Imediat după aflarea veştii că Mandela a decedat, Obama i-a adus un omagiu emoţionant, joi seara, de la Casa Albă, calificându-l drept o persoană „curajoasă, cu o profundă bunătate”, care a „făcut mai mult decât te poţi aştepta de la cineva”. El a dat ordin să se coboare în bernă drapelele americane pe toate clădirile publice până luni seara.

Mandela, alături de Abraham Lincoln şi Martin Luther King, face parte din Panteonul personal al lui Obama, cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite şi primul titular de culoare al acestui post.

VEZI SI O coincidenţă tristă: Ce făcea fiica lui Nelson Mandela când a aflat de moartea tatălui său

Cei doi bărbaţi s-au întâlnit pentru scurt timp în 2005, la Washington, în perioada în care Obama tocmai fusese ales senator de Illinois.

Dar preşedintele Obama nu a putut să îşi întâlnească eroul în etapa sud-africană a turneului său în Africa, în iunie, „Madiba” fiind prea bolnav pentru a se putea întâlni cu el.

Însoţit de soţia sa şi de cele două fiice adolescente, preşedintele american s-a recules, în schimb, cu emoţie în celula din Robben Island, în largul Cape Town, unde Mandela a fost închis timp de 18 ani.

El a avut, de asemenea, o discuţie prin telefon cu rudele fostului preşedinte sud-african şi a îndemnat tânăra generaţie să îi urmeze exemplul.