Băsescu, despre războiul contra interlopilor: „MAI este relativ dezarmat. DGIPI a fost amputat. Sistemul trebuie repus pe picioare”

Traian Băsescu a vorbit, marţi, la România TV despre cum clanurile interlope au ajuns să-şi împartă teritoriul pe motiv că "nu le mai supraveghează nimeni". Fostul preşedinte a explicat că Ministerul de Interne a fost dezarmat din punct de vedere al informaţiilor, iar Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), urmaşa fostului Doi şi-un sfert", a fost "amputată", iar astfel ofiţerii sunt lipsiţi de portofoliul de informaţii pentru a lupta împotriva clanurilor interlope.

RomaniaTV.net
04 aug. 2020, 16:51
Băsescu, despre războiul contra interlopilor: „MAI este relativ dezarmat. DGIPI a fost amputat. Sistemul trebuie repus pe picioare”

Traian Băsescu a comentat la România TV cazul morţii interpolului Florin Mototolea, poreclit „Emi Pian”.

„În momentul de faţă, Ministerul de Interne este relativ dezarmat din punct de vedere al informaţiilor. De ce? DGIPI a fost amputat şi lăsat să aprindă lumânări la Ministerul de Interne. Acel poliţist de proximitate nu poate substui acel poliţist care era sectoristul şi care cunoştea toată populaţia, dar care transmitea informaţii la centru”, a explicat fostul preşedinte al României. 

Ultima imagine cu Emi Pian în viaţă! Cum şi cu cine a fost surprins liderul Duduienilor cu câteva ore înainte să fie ucis FOTO

Băsescu a amintit că a introdus „riscul grupărilor interlope ca risc de securitate naţională şi SRI-ul a fost unul dintre furnizorii de informaţii către DIICOT, ceea ce a făcut DGIPI”.

„În momentul de faţă, nici Jandarmeria, nici Poliţia nu mai au acel porfotoliu de informaţii de care au fost lipsiţi, după părerea mea, de teama reacţiei societăţii civile care nu mai voia SRI-ul să supravegheze.

Acum nu mai supraveghează nimeni, iar Ministerul de Interne este obligat să reacţioneze la ce fac clanurile interlope în loc să aibă acţiune preventivă şi să aibă iniţiativa evenimentelor. În momentul de faţă, MAI este nevoit să fie reactiv”, a afirmat europarlamentarul PMP.

Presupusul ucigaş al lui Emi Pian, frate de cruce cu fratele victimei! Toate legăturile între clanurile Duduianu şi Rinu

Traian Băsescu a precizat cum acţiona Poliţia pe vremea când se ocupa şi DGIPI şi SRI-ul de grupările interlope. „Aduceţi-vă aminte de DIICOT în timpul lui Codruţ Olaru. Mai greşeau ei adresa, uneori spărgeau altă uşă decât cea care trebuia, dar aveau treabă continuu. N-aţi mai văzut asemenea acţiuni pentru că nu mai sunt informaţii”, a spus fostul preşedinte.

Băsescu: „Întrebaţi-i pe unii din clanurile ăstea dacă au carte de muncă, dar trăiesc în lux”

Europarlamentarul susţine că „acest sistem trebuie repus pe picioare imediat”.

Trebuie repus pe picioare tot sistemul care a fost distrus în mod exagerat în baza scandalului cu protocoalele şi care probabil că trebuie reanalizate lucrurile şi scos ce este ilegal. 
Nu poţi să scoţi supravegherea grupărilor de crimă organizată.

Întrebaţi-i pe unii din clanurile ăstea dacă au carte de muncă, dar trăiesc în lux! Atunci de unde? Nu din traficul de carne vie, nu din trafic de droguri, nu din taxe de protecţie?”, a precizat Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că DGIPI trebuie să-şi extindă din nou activitatea în a supraveghea clanurile interlope.

„Ei se infiltrau în grupări. Ştiau de multe ori care sunt traficanţii de droguri şi care sunt cei care trăiesc din taxe de protecţie, care sunt grupările care se ocupă de traficul de carne vie. Acum nu se mai ştie nimic. Se află doar dacă se întâmplă ceva. Sunt reactive instituţiile statului din lipsă de informaţii”, a spus Traian Băsescu.

Marcel Vela, după moartea interlopului Emi Pian. „Toate reţelele de interlopi sunt monitorizate. Vor avea o surpriză neplăcută”