BBC prezintă: România, ţara în care romii trăiesc „îngrădiţi” de ziduri VIDEO

Într-o Europă care luptă, cel puţin teoretic, împotriva urii de rasă, România este prezentată ca o ţară în care comunităţile de romi din unele oraşe sunt forţate să trăiască dincolo de ziduri înalte, în spatele cărora oamenii se simt "ca la puşcărie".

RomaniaTV.net
19 iul. 2012, 19:02
BBC prezintă: România, ţara în care romii trăiesc „îngrădiţi” de ziduri VIDEO

Controversele privind mutarea romilor în cartiere „speciale” nu mai sunt o noutate în România, iniţiativele luate în acest sens la Baia Mare (Maramureş) şi Târlungeni, în judeţul Braşov, fiind discutate şi paradiscutate. Acum, însă, imaginile zidurilor înalte dincolo de care sunt mutaţi romii ca pentru a fi ascunşi de ochii lumii au depăşit graniţele ţării şi ajung în faţa întregii Europe printr-un reportaj realizat de cei de la BBC.

La Târlungeni, zidul care desparte comunitatea romă de restul lumii a fost construit în 2009. Romii se vaită că nu au acces în oraş decât foarte greu, iar copiii sunt şi ei cât se poate de nemulţumiţi. „Au făcut un gard şi acum nu mai pot să mă întâlnesc cu prietenii mei”, spune un puşti de vreo 10 ani, în timp ce un altul se vaită că din cauză că trebuie să ocolească zidul întârzie la şcoală, primeşte absenţe şi din acest motiv i se taie alocaţia.

„Au pus şi sticle sus acolo, să ne tăiem, să murim”, spun copiii într-un glas.

De cealaltă parte a zidului, decizia ridicării acestuia îi bucură pe unii, care spun că acum au încetat furturile şi alte necazuri provocate de romi. Aceştia din urmă au însă replică şi susţin că pentru rezolvarea acestor probleme ar fi fost mai potrivită crearea de locuri de muncă şi pentru ei, în locul ridicării unui zid de piatră.

Reportajul lui Tom Wilson continuă la Baia Mare. Alt oraş, aproximativ aceeaşi poveste. Aici, ţiganii din oraş au fost mutaţi în câteva blocuri care au aparţinut unei fabrici. În ciuda condiţiilor insalubre, părerile sunt însă împărţite dincolo de zidul care a făcut ca primarul Cătălin Cherecheş să fie acuzat că a construit un soi de lagăr pentru romi. Unii spun că zidul este bun şi că datorită lui copiii sunt mai în siguranţă. Alţii se simt însă închişi, respinşi de societate, marginalizaţi.

Primarul Cherecheş a acceptat să îi explice reporterului britanic decizia de a ridica un zid în jurul blocurilor de romi: „În primele 6 luni ale anului au fost peste 20 de accidente, numai copii accidentaţi. Din punctul meu de vedere e estetic aşa. Dacă îl făceam din lemn, cam de la începutul lui noiembrie începea să fie demontat şi pus pe foc. Dacă s-ar fi făcut din metal, a doua zi ar fi dispărut pentru că ar fi vândut unii metalul respectiv„.

Locuitorii din spatele zidului cred însă că banii investiţi în ridicarea zidului ar fi putut fi folosiţi pentru a asigura condiţii de trai mai bune în blocurile în care domnesc sărăcia şi mizeria, iar electricitatea şi apa curentă sunt considerate un lux.

VEZI AICI REPORTAJUL COMPLET