Bebeluş de peste 5 kilograme, născut la Maternitatea din Botoşani. Nota obţinută de tânăra mamă

O tânără din Botoşani a adus pe lume un copil cu greutatea de peste cinci kilograme la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati". Medicii spun că astfel de naşteri sunt rare.

19 mart. 2021, 16:47
Bebeluş de peste 5 kilograme, născut la Maternitatea din Botoşani. Nota obţinută de tânăra mamă

Mama este o tânără de 21 de ani care a ajuns la Maternitatea din Botoşani pe 15 martie, unde a născut prin cezariană un bebeluş de peste cinci kilograme. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de o echipă coordonată de doi medici.

Băieţelul cântăreşte 5.260 de grame şi, la naştere, a primit nota 9.

„Mama şi nou-născutul au rămas sub supraveghere medicală, starea celor doi fiind bună”, a afirmat unul dintre medicii Secţiei de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, conform Agerpres.

Citeşte şi: Bărbatul care şi-a răpit propriul bebeluş în Vaslui a fost reţinut. O ameninţase pe mama copilului că îl omoară şi se sinucide

Potrivit medicilor, naşterile unor copii cu greutatea de peste cinci kilograme sunt rare. În luna august 2009, la Maternitatea din Botoşani s-a născut un copil de 6.800 grame.

Săptămâna aceasta, o asistentă medicală din sudul Floridei a născut un bebeluş cu anticorpi, după ce s-a vaccinat împotriva Covid cu serul Moderna. Femeia era gravidă în 36 de săptămâni, când a primit prima doză de vaccin, iar la scurt timp a născut, scrie The Guardian. Concluziile celor doi medici, Paul Gilbert şi Chad Rudnick, care spun că bebeluşul are anticorpi, au apărut deocamdată într-un articol și mai trebuie verificate.

Citeşte şi: O mamă de cvadrupleţi din Iaşi, infectată cu COVID-19. Şi bebeluşii au fost testaţi

Paul Gilbert și Chad Rudnick au spus că femeia, angajată în domeniul sănătății, deci în prima linie, a născut o fetiță puternică și sănătoasă la trei săptămâni după vaccin. Sângele bebelușului a fost analizat din cordonul ombilical, fiind astfel detectați anticorpii.

Astfel, există potențial de protecție și reducere a riscului de infecție din Sars-CoV-2 datorită vaccinării mamei. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla dacă sugarii sunt protejați de acești anticorpi, astfel că cei doi medici îi îndeamnă pe ceilalți să creeze registre de sarcină și alăptare și să facă studii de eficacitate și siguranță ale vaccinurilor Covid-19 la femeile însărcinată și care alăptează.

Citeşte şi: Un alt pacient vaccinat cu AstraZeneca a murit. Reacţii adverse dure în cazul altor două persoane