Bill Gates schimbă din temelii şi piaţa energetică. Construieşte un reactor nuclear revoluţionar, cu stocare a energiei pe bază de sare topită

Proiectul din Wyoming - statul cu cea mai mare producţie de cărbune din SUA - este un mic reactor avansat, care va fi construit de Bill Gates şi Warren Buffet, şi care funcționează pe combustibili diferiți de cei tradiționali.

03 iun. 2021, 13:42
Bill Gates schimbă din temelii şi piaţa energetică. Construieşte un reactor nuclear revoluţionar, cu stocare a energiei pe bază de sare topită

Companiile electrice conduse de prietenii miliardari Bill Gates și Warren Buffett au ales statul Wyoming pentru a lansa primul proiect de reactor nuclear, Natrium, pe locul unei foste centrale pe cărbune. TerraPower, fondată de Gates în urmă cu aproximativ 15 ani, și compania de energie electrică PacifiCorp, deținută de Berkshire Hathaway, de Warren Buffett, au declarat că până la sfârşitul anului se așteaptă să fie anunțat locul exact al amplasării reactorului Natrium.

Construirea centralei va dura șapte ani, după cum scrie The Guardian. Va fi un reactor de 345 de megawați, o putere relativ modestă, răcit cu sodiu, mai exact prin transferul de energie termică prin topirea unei sări, care ar putea optimiza puterea sistemului până la 500 de MW. TerraPower a declarat anul trecut că centrala ar costa aproximativ 1 miliard de dolari.

Micile reactoare avansate, care funcționează cu combustibili diferiți față de reactoarele tradiționale, sunt considerate de unii specialişti ca o tehnologie critică fără carbon, care poate suplimenta sursele de energie intermitente, cum ar fi eoliană și solară. „Credem că Natrium va schimba jocurile pe piaţa de industrie energetică„, a declarat Bill Gates într-o conferință media pentru a lansa proiectul în Cheyenne, Wyoming.  “Acesta este drumul cel mai rapid și clar pentru a trece la o amprentă negativă de carbon”, a declarat şi guvernatorul statului Wyoming, Mark Gordon.

Citeşte şi Rusia intenționează să trimită o navă spațială cu energie nucleară pe Lună

Proiectul dispune de un reactor rapid răcit cu sodiu, de 345 megawați, cu stocare a energiei pe bază de sare topită, care ar putea crește puterea sistemului la 500 MW. TerraPower a declarat anul trecut că centralele vor costa aproximativ un miliard de dolari. La sfârșitul anului trecut, departamentul energetic din SUA a acordat TerraPower 80 de milioane de dolari ca finanțare inițială pentru a demonstra tehnologia Natrium, iar departamentul a angajat finanțare suplimentară pentru anii următori.

Experții în energie nucleară au avertizat că reactoarele rapide ar putea avea riscuri mai mari decât cele convenționale. Combustibilul pentru multe reactoare avansate ar trebui să fie îmbogățit cu o rată mult mai mare decât combustibilul convențional, ceea ce înseamnă că lanțul de aprovizionare cu combustibil ar putea fi o țintă atractivă, de exemplu, pentru teroriști.

Citeşte şi Comisia Europeană obligă România să renunțe la o sursă esențială de energie până în 2032. O mare parte din români își vor pierde locul de muncă


loading...
Partenerii noștri