Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din UE. Criza imigranţilor, principala temă pe agendă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă vineri și sâmbătă, la Luxemburg, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre ale UE (tip Gymnich).

04 sept. 2015, 10:27
Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din UE. Criza imigranţilor, principala temă pe agendă

Discuțiile miniștrilor se vor concentra pe teme de actualitate precum: Vecinătatea Estică a UE, în principal evoluțiile recente din Ucraina și relațiile cu Federația Rusă, procesul de pace din Orientul Mijlociu, relațiile Uniunii cu Iranul și criza migranților. Președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, este invitat să participe la prima parte a reuniunii.

O atenție specială va fi acordată stadiului proceselor de reformă din statele din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, Georgia și Ucraina, situației de securitate din estul Ucrainei și măsurilor necesare în vederea implementării neîntârziate de către părți a acordurilor de la Minsk. Vor fi analizate modalitățile optime de utilizare a Parteneriatului Estic și Politicii Europene de Vecinătate în sprijinul avansării proceselor de reformă, inclusiv în gestionarea aspectelor ce privesc securitatea comună, precizează MAE.

Problematica migrației va reprezenta un punct esențial al agendei, miniștrii urmând a avea un schimb de opinii pe marginea propunerilor ce vizează acțiunea externă din abordarea cuprinzătoare la nivel european și global a fenomenului migrației. O parte a discuțiilor din această sesiune va avea loc cu participarea miniștrilor de Externe din statele candidate la aderare la UE (Serbia, Albania, Muntenegru, F.R.I. Macedonia și Turcia).

Reuniunile informale de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an, de către statul care deține Președinția semestrială a Consiliului UE. Denumirea provine de la castelul Gymnich din Germania, unde a avut loc prima întâlnire de acest fel (1974).

Scopul principal al acestor reuniuni este facilitarea unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, reuniunile tip Gymnich reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea temelor ce urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.), menționează MAE.