Boris Johnson a luat în râs coronavirusul. La începutul pandemiei voia să se injecteze cu Covid-19, în direct la tv

Premierul britanic Boris Johnson a spus la început despre epidemia de coronavirus că este "noua gripă porcină", a afirmat miercuri fostul său consilier-şef Dominic Cummings, într-o audiere în parlament consacrată gestionării de către guvern a crizei COVID-19.

26 mai 2021, 17:50

În februarie (2020 – n.r.), prim-ministrul considera că este vorba doar de o poveste de speriat, a spus că este noua gripă porcină„, a declarat Cummings, citat de The Telegraph. Potrivit acestuia, Boris Johnson chiar s-a oferit să fie injectat la televizor cu noul coronavirus pentru a demonstra că nu e nimic serios.

Guvernul „nu făcea deloc pregătiri de război (împotriva COVID-19) în februarie 2020, mulţi fiind practic plecaţi la schi”, a conchis fostul consilier, acuzând totodată executivul că a reacţionat prea încet la criză şi prezentând scuze familiilor celor care „au murit în mod nenecesar”.

În acelaşi timp, Cummings a calificat drept o „greşeală catastrofală” secretomania din jurul deciziilor luate de grupul de consilieri ştiinţifici ai guvernului. El a acuzat de asemenea Ministerul Sănătăţii că a considerat inevitabilă obţinerea „imunizării în masă” pe considerentul că dacă ar încerca să suprime răspândirea virusului pe parcursul verii, acesta nu ar fi făcut decât să reapară iarna, punând din nou sub presiune sistemul de sănătate.

Citeşte şi Asistenta medicală care l-a îngrijit pe Boris Johnson şi-a dat demisia în semn de protest. „M-am săturat. Nu suntem respectaţi”

Fostul consilier, care a demisionat în noiembrie anul trecut, devenind unul din cei mai vocali critici ai fostului său şef, a denunţat înainte de apariţia sa în faţa comisiei parlamentare şi faptul că guvernul britanic nu a impus un nou lockdown în septembrie, în pofida creşterii numărului de cazuri.

Miercuri dimineaţa, înainte de audierea lui Cummings, ministrul transporturilor Grant Shapps a respins aceste critici, declarând pentru BBC că „au mai fost chiar două lockdown-uri, în noiembrie şi în ianuarie”, şi că preferă să-i lase pe „alţii să decidă dacă martorul este de încredere”.

Citeşte şi Boris Johnson a dat lovitura cu campania de vaccinare din Anglia. Partidul său a obţinut prima victorie după o jumătate de secol, într-un important bastion laburist


loading...