Brânză de 3.200 de ani, descoperită într-un sit antic. Conţine o bacterie ucigaşă

Cunoscătorii spun că gustul bânzei este tot mai bun pe măsură ce se învecheşte. Dar acest lucru s-a dovedit a fi fals după ce arheologii au descoperit un calup de brânză antică, veche de 3200 de ani, ce s-a dovenit că era ifestată cu o bacterie mortală.

18 aug. 2018, 18:02
Brânză de 3.200 de ani, descoperită într-un sit antic. Conţine o bacterie ucigaşă

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi de la Universitatea din Catania (Italia) în mormântul lui Ptahmes – un dregător cu rang de primar antic din Memphis, în Egipt, datând din secolul al 13-lea I.d.H. Această descoperire ar putea fi cea mai veche din istoria brânzei, potrivit revistei Analytical Chemistry.

Când specialiştiiau analizat-o în laborator, au găsit că aceasta era infestată cu microbul mortal, a informat specialistul Enrico Greco care este lider în asemenea desoperiri cunoscute sub genericul „arheoalimente”. Bacteria găsită în brânza antică provoacă boala „brucelloză” care este o boală ce se răspândeşte de la animale la oameni prin lactatele nepasteurizate, a precizat expertul.

Citeşte şi Reţeta de Budincă din paste cu brânză

În mormântul oficialităţii din Memphis se aflau desene murale ce înfăţişau scene de preparare a brânzei – aliment care, în vremea respectivă, era nu numai hrană, ci şi medicament.

Nu se conosc mai multe amănunte despre aceste tehnici antice de preparare a brânzei, dar se ştie că acest aliment-medicament era preparat din lapte de capră  şi de oaie.