BREXIT. Britanicii au votat pentru IEŞIREA din UE. Cum reacţionează Europa

BREXIT. Britanicii au votat joi pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, iar reacţiile care vin din Europa după ce s-au anunţat REZULTATE FINALE BREXIT sunt dintre cele mai diverse. Euroscepticii din mai multe ţări europene profită de popularitatea de care se bucură subiectul BREXIT şi încearcă să-l speculeze, afirmând că este momentul ca şi alte ţări să dea dovadă de coloană vertebrală, aşa cum a făcut Marea Britanie.

RomaniaTV.net
24 iun. 2016, 07:47
BREXIT. Britanicii au votat pentru IEŞIREA din UE. Cum reacţionează Europa

BREXIT-ul a băgat în şedinţă toate conducerile statelor membre ale Uniunii Europene. Cei mai importanţi lideri ai blocului comunitar încearcă să găsească rapid un plan B pe care, cel puţin la nivel declarativ, au refuzat să-l ia în calcul, întrucât erau siguri că Marea Britanie va rămâne în UE.

BREXIT a devenit realitate. Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Ce urmează

REZULTATE FINALE BREXIT: Britanicii au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE. Concret, pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, cei mai mulţi din Anglia şi Ţara Galilor, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi, cei mai mulţi pro-europeni fiind scoţienii şi nord-irlandezii.

Citeşte şi Lira sterlină a căzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani. Ce se întâmplă cu leul în prima zi după BREXIT

David Cameron a anunţat, vineri, că demisionează din funcţia de prim ministru al Marii Britanii ca urmare a rezultatelor refrendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul britanic spune, însă, că va părăsi biroul din 10 Downing Street abia peste 3 luni, probabil pentru a evita o adâncire a crizei care se preconizează.

Brexit: Guvernul Irlandei se va reuni de urgență, după votul cu „implicații foarte semnificative” al britanicilor

Votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană are implicații foarte semnificative pentru Irlanda și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său, a reacționat guvernul de la Dublin, înaintea unei reuniuni convocate de urgență pentru vineri.

„Acest rezultat are implicații foarte semnificative pentru Irlanda, ca și pentru Marea Britanie și pentru Uniunea Europeană”, subliniază comunicatul executivului irlandez.

„Guvernul se va reuni în cursul dimineții pentru a reflecta asupra rezultatului. În urma acestei ședințe, premierul va face o declarație publică”, adaugă comunicatul cabinetului de la Dublin.

BREXIT. Reuniune de urgenţă a cabinetului în Franţa

Președintele francez Francois Hollande a convocat pentru vineri o reuniune a cabinetului după referendumul de joi din Marea Britanie privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Palatul Elysee a anunțat că reuniunea va avea loc la ora locală 9 A.M, iar la finalul ei președintele Hollande va face o declarație de presă.

Brexit: PPE deplânge rezultatul votului: „Provoacă un rău imens”

Președintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat vineri că „deplânge, dar respectă” rezultatul referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană și a insistat că decizia „provoacă un rău imens ambelor părți”.

„Respectăm și deplângem decizia alegătorilor britanici. Provoacă un rău imens ambelor părți”, a scris politicianul german pe contul său de Twitter.

Weber a subliniat totodată că negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să se încheie în maximum doi ani și că „nu poate exista un tratament special” sau în favoarea Regatului Unit în acest proces complicat și fără precedent. „Ieșire înseamnă ieșire”, a insistat Weber.

Liderul PPE din Parlamentul European a apreciat că plebiscitul a fost un referendum britanic, nu european, dar a recunoscut că „dorim o Europă mai bună și mai îndrăzneață”.

„Trebuie să-i convingem pe cetățeni și să aducem Europa din nou la ei”, a spus Weber, după aflarea rezultatului de la referendumul britanic, care a înclinat balanța în favoarea Brexit-ului.

Brexit: Madridul propune o suveranitate împărțită asupra Gibraltarului pentru a-i conserva accesul în UE

Ministrul de externe spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo, a propus vineri o suveranitate împărțită între Spania și Marea Britanie asupra enclavei britanice Gibraltar, pentru a-i permite acesteia accesul la piața internă a Uniunii Europene după Brexit.

„Este nevoie de un fel de relație care i-ar permite Gibraltarului să aibă acces la piața internă a Uniunii Europene”, a declarat șeful diplomației spaniole la postul de radio Onda Cero.

„Formula noastră este aceea a unei cosuveranități britanico-spaniole”, care ar putea conduce la restituirea Gibraltarului, enclavă britanică în sudul Spaniei, a adăugat el.

Brexit. Partidul finlandez eurosceptic Finns afirmă că nu este momentul pentru părăsirea zonei euro

Ministrul finlandez de externe, Timo Soini, care este totodată liderul partidului eurosceptic Finns, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie trebuie respectat și că trebuie excluse orice ‘represalii’ în viitoarele negocieri dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

„Poporul a vorbit. Orice represalii și obiecții (în negocierile dintre UE și Marea Britanie) sunt excluse”, a scris Soini pe pagina partidului.

„Într-o astfel de situație, moneda noastră nu ar avea nicio șansă”, a scris el pe contul de Twitter.

Parlamentarii finlandezi au dezbătut în aprilie posibilitatea ca țara să iasă din zona euro, după ce 53.000 de persoane au semnat o petiție pentru ca această chestiune să ajungă pe agenda legislativului.

Brexit: „Bravo, Marea Britanie! Acum este rândul Italiei”, transmite liderul partidului Liga Nordului

Liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru că a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană și a spus că ar trebui să urmeze Italia. „Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

„Mulțumim, Marea Britanie! Acum este rândul nostru”, a adăugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziție în Italia.

Brexit. Viktor Orban: Bruxelles trebuie să asculte de „vocea poporului”

Cea mai importantă lecție care trebuie învățată în urma referendumului din Marea Britanie este aceea că Bruxellesul trebuie să asculte de vocea poporului, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban. Șeful executivului de la Budapesta a declarat la postul de radio public Kossuth că este nevoie să fie analizate toate chestiunile decisive în dezbaterile pe tema apartenenței la Uniunea Europeană. Orban a spus că imigrația a fost una dintre aceste chestiuni, iar britanicii căutau o modalitate de a face față fenomenului migrației din zilele noastre, a adăugat el. Orban a mai spus că decizia britanicilor trebuie respectată deoarece fiecare națiune are dreptul să-și decidă soarta.

Brexit. Ministrul polonez de externe consideră că UE va trebui regândită

Votul pentru ieșirea Marii Britanii este o veste proastă pentru Uniunea Europeană și pentru Polonia, dar și un semnal că va trebui regândit conceptul blocului comunitar, a declarat vineri ministrul de externe de la Varșovia, Witold Waszczykowski.

„Este o veste proastă pentru Europa, pentru Polonia (…) Este o mare dilemă pentru eurocrați, toți vrem să menținem Uniunea Europeană, întrebarea este în ce formulă”, a afirmat șeful diplomației poloneze pentru postul privat TV Republika.

„Vom încerca să folosim această situație pentru a-i face pe politicienii europeni să înțeleagă de ce s-a întâmplat. Și s-a întâmplat pentru că acest concept, care a fost creat cu ceva timp în urmă, nu mai este popular în Europa”, a adăugat ministrul polonez.