Bursele din Asia, prăbuşire după scăderea preţului petrolului şi aprecierea yenului

Principalele burse din Asia au înregistrat luni pierderi semnificative, pe fondul propagării epidemiei de coronavirus şi a prăbuşirii pieţei petrolului. Acest lucru a dus la o apreciere a yenului japonez, considerat un refugiu pentru investitori, în raport cu dolarul.

RomaniaTV.net
09 mart. 2020, 09:07
Bursele din Asia, prăbuşire după scăderea preţului petrolului şi aprecierea yenului

Bursa de la Tokyo a încheiat şedinţa cu o cădere de 5,07, indicele Nikkei pierzând 1.050,99 puncte până la 19.698,76 puncte, cea mai mică valoare înregistrată de la începutul lunii ianuarie 2019. Bursa de la Seul a încheiat şi ea şedinţa de luni în cădere cu 4,19%, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, bursele din China au înregistrat şi ele scăderi puternice, în special cea de la Hong Kong unde principalul indice a pierdut 3,87% la începutul tranzacţiilor. Bursa de la Shanghai a scăzut cu 1,56% iar cea de la Shenzhen a pierdut 1,66% la deschidere.

Specialiştii susţin că sunt întrunite toate condiţiile pentru o panică bursieră pentru ziua de luni în Asia.

„Yenul s-a apreciat, investitorii se îngrămădesc spre valorile de refugiu pe măsură ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut exploziv în Europa iar Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor pe piaţa petrolului”, a comentat Stephen Innes, analist la AxiCorp, conform sursei citate.

Italia a devenit cea mai afectată ţară, după China, cu 366 de decese şi 7.375 de cazuri pozitive de coronavirus. Autorităţile italiene au decis duminică să plaseze un sfert din populaţia ţării în carantină.

Citeşte şi: EPIDEMIE CORONAVIRUS. Carantină în nordul Italiei. 16 milioane de persoane, afectate

Cotaţia petrolului a scăzut cu aproape 25% luni pe piaţa din Asia. În jurul orei 2:00 GMT, cotaţia barilului de ţiţei american WTI a scăzut cu 26,65% până la 30,69 dolari iar barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 24,54% până la 34,16 dolari.

Piaţa aurului negrului a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic preţul ţiţeiului, adoptând o strategie de pământ pârjolit după eşecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia. La aceste negocieri părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Suspiciuni de coronavirus la Guvern. Anchetă epidemiologică la Palatul Victoria

Japonia se îndreaptă spre o recesiune din cauza coronavirus

Ca reacţie la prăbuşirea preţului petrolului, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat în raport cu dolarul. Mmişcarea este considerată una nefavorabilă pentru economia japoneză, care este puternic dependentă de exporturi.

Potrivit Bloomberg, moneda japoneză este la cel mai ridicat nivel de după 2016 în raport cu dolarul. În jurul orei 02.45 GMT, dolarul se tranzacţiona pentru 102,60 dolari, faţă de 105,92 yeni vineri. De asemenea, cursul euro a scăzut până la 117,05 yeni, faţă de 118,91 yeni joi.

Căderea bursei japoneze a fost agravată şi de publicarea unor date statistice revizuite care arată că economia japoneză a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o contracţie de 1,8%, faţă de un recul de 1,6% conform datelor iniţiale.

Având în vedere impactul epidemiei de coronavirus în primul trimestru din 2020, Japonia se îndreaptă spre o recesiune, caracterizată de două trimestre consecutive de contracţie a PIB. Aceasta ar fi o premieră după 2015.

Citeşte şi: Ieşeancă plecată în jurul lumii, blocată în Iran din cauza coronavirus. „Au o psihoză imensă, de parcă ar veni sfârşitul lumii”