Buzatu planifica din pușcărie influenţarea martorilor și fuga în Ecuador cu secretara sa – STENOGRAME incendiare

Prin rechizitoriul prin care a fost deferit justiției procurorii DNA cer menținerea lui Buzatu în arest preventiv și pe parcursul judecății și explică judecătorilor motivele.

15 dec. 2023, 17:07
Buzatu planifica din pușcărie influenţarea martorilor și fuga în Ecuador cu secretara sa – STENOGRAME incendiare
Avocatul lui Dumitru Buzatu, ironizat de ziua lui pe Facebook. "La mulţi ani şi ţie, dar şi clientului tău! Not funny!"

Dumitru Buzatu ar fi avut discuții chiar în timpul arestului preventiv despre posibila influențare a unor martori din dosarul său de mare corupție instrumentat de DNA și planifica inclusiv fuga către Ecuador la momentul eliberării sale, se arată în dosarul de mare corupție deferit justiției de către Direcție.

Concret, DNA a stat „cu urechea” pe Dumitru Buzatu inclusiv în perioada arestării sale preventive, astfel că a aflat noutăți precum că acesta ar dori să fugă în Ecuador imediat după ieșirea din arest preventiv sau că plînuiește posibila influențare a unor martori din dosar.

Concret, se pare că Buzatu discuta cu martorii chiar când era închis în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Iași și promitea răzbunare pentru darea sa în vileag anchetatorilor DNA.

Dumitru Buzatu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 1,25 milioane de lei

Prin rechizitoriul prin care a fost deferit justiției procurorii DNA cer menținerea lui Buzatu în arest preventiv și pe parcursul judecății și explică judecătorilor motivele.,

Astfel, se arată în dosarul ajuns la instanța de judecată, în ceea ce-l privește pe inculpatul Dumitru Buzatu se observă că martorii audiați manifestă un puternic sentiment de temere față de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele și preferând să-l individualizeze sub diferite funcții pe care le-a ocupat ( președintele CJ Vaslui, ordonatorul principal de credite).

„Inculpatul Buzatu Dumitru care se află în custodia CRAP Iași, a luat legătura cu mai mulți martori audiați în prezenta cauză și le-a promis că va afla cine “a montat această șmecherie”, dovedind un puternic sentiment de răzbunare.

Se observă că cea mai aspră măsură preventivă nu îl oprește pe inculpatul Buzatu Dumitru de a influența martorii și de a a-și exercita în continuare atribuțiile de președinte a CJ Vaslui din CRAP Iași, deoarece trasează sarcini tuturor primarilor și factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui”, se arată în dosarul aflat în analiza judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui.

„Asta e făcută intenționat”…„Lasă că rezolv eu cu dânșii”…

„În prezent inculpatul Buzatu Dumitru nu manifestă o atitudine de îndreptare a comportamentului infracțional, acestuia părându-i rău că nu a fost atent pentru a nu putea fi tras la răspundere penală ”păi bineînțeles că asta este făcută intenționat, toată povestea asta în raport cu toată chestiunea aceasta, dar…asta e. Dacă eu n-am fost atent, trebuia să fiu atent, asta-i! Doar știam lucrurile astea că de ani de zile urmăresc chestiunea aceasta și…”. Totodată Buzatu Dumitru reiterează faptul că va avea aceeași atitudine și că tragerea la răspundere penală pentru infracțiunea pentru care este cercetat nu-l va schimba „eu voi continua în felul acesta până la sfârșitul vieții mele că nu am să-mi schimb eu natura mea acuma din cauza că-s mulți nebuni pe lumea asta! În sfârșit!….Dar n-o să mă opresc eu din cauza asta!””, se arată în dosar.

Fostul președinte de CJ este foarte încrezător în influența pe care o are asupra martorilor, asupra factorilor decidenți din administrația locală a județului  Vaslui afirmând că “Lasă că le rezolv eu de la distanță chiar, dar le rezolv eu cu dânșii.”

Din convorbirile pe care Buzatu Dumitru le are cu secretara sa personala din cadrul CJ se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor și factorilor decidenți din administrația locală a județului Vaslui.

Totodată Buzatu Dumitru îi propune martorei că în cazul în care va fi eliberat să plece împreună în Ecuador ”Dacă reușesc să…(neinteligibil mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!)”.

Dumitru Buzatu, îmbogățit de porci și cireșe. Ce au confiscat procurorii DNA din casa fostului politician
Fostul președinte al CJ Vaslui și al organizației județene PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată în dosarul în care DNA îl acuză de luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Buzatu a fost arestat preventiv pe data de 23 septembrie, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Fostul lider PSD Vaslui a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei, presupusă mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce i-ar fi primit într-un restaurant.

„Sunt economiile mele”, a spus Buzatu la flagrant, întrebat de unde provin banii din geantă.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor)”, susține DNA.

Fostul preşedinte al CJ Vaslui Dumitru Buzatu, aflat în arest, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de luare de mită, anunţă vineri, DNA.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BUZATU DUMITRU, la data faptei preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită”, transmite DNA.

Un alt inculpat, expert, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată în acelaăi dosar, pentru pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.
În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi Buzatu Dumitru, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor – aproximativ  3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

”În acest context, Consiliul judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică) administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27-29.06.2022 şi 07.02.2023-26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini). De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, relatează DNA.

În acest context, expertul a primit în datele de 02.03.2023 şi 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei. După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru.

În perioada 08.05 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la acelaşi om de afaceri, sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menţionată, care reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri.
La data de 22 septembrie 2023, ”inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, precizează DNA.

În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcţii, terenuri) ce aparţin celor doi inculpaţi. De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la Dumitru Buzatu cu ocazia percheziţiei domiciliare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.