Calendar ortodox 17 aprilie 2023. Mărturia Sfântului Ioan Botezătorul. Rugăciunea care se citește în Lunea Albă este făcătoare de minuni

În Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni după Paşte, în biserici se citeşte mărturia Sfântului Ioan Botezătorul.

16 apr. 2023, 16:21
Calendar ortodox 17 aprilie 2023. Mărturia Sfântului Ioan Botezătorul. Rugăciunea care se citește în Lunea Albă este făcătoare de minuni

Sărbători religioase 17 aprilie 2023

Ortodoxe: A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul); Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei

Greco-catolice: A II-A ZI DE PAȘTI. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Ap Fap 1,12-17.21-26; Ev In 1,18-28.

Romano-catolice: Ss. Ilie, Paul şi Isidor, m.

Calendar ortodox 17 aprilie 2023. Mărturia Sfântului Ioan Botezătorul

În icoana Învierii lui Hristos, vedem că primul din dreapta lui Hristos cel înviat este Sfântul Ioan Botezătorul. Acestea este cel mai mare om născut din femeie, ultimul proroc, dar și cel mai mare dintre drepții Vechiului Testament. El a profețit că Iisus Hristos se va jertfi la sărbătoarea Paștilor iudaice prin cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii”, potrivit ziarulunirea.ro

După moartea sa, după ce i s-a tăiat capul, sufletul Sfântului Ioan a coborât în iad și a vestit acolo celor morți care așteptau venirea lui Mesia că Mesia va veni și va mântui pe cei care L-au așteptat ca Mântuitor, ca Izbăvitor al oamenilor de păcat și de moarte.

Citeste si Care este forma corectă: Paște sau Paști? Explicațiile unui lingvist și ale Bisericii Ortodoxe

Un alt înțeles în această prezentare a Sfântului Ioan în icoana Învierii este faptul că moartea și învierea Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă o paradigmă sau model pentru Sfântul Botez.

Astfel, este necesar să facem legătura între Botezul nostru și sărbătoarea Sfintelor Paști, să știm că Botezul nostru este unire cu Hristos cel răstignit și înviat și că prin Botez noi suntem chemați la o viață nouă.

Calendar ortodox 17 aprilie 2023. Rugăciunea care se citește în Lunea Albă

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.

Citeste si Povestea albastrului de Voroneţ, spusă de maica Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ: „Această culoare este preparată dintr-o rocă”

Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin