CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Minunea de la mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul

CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Azi, prăznuim trei mari sfinţi ai creştinătăţii: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul, la mormântul căruia, an de an, pe 8 mai, se întâmplă un miracol dumnezeiesc; Sfânta Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 11:07
CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Minunea de la mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul

Sărbători religioase 8 mai 2020

Ortodoxe: ✝) Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan; Sfânta Cuvioasă Emilia; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare (dezlegare la peşte)

Greco-catolice: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare

Romano-catolice: Fericitul călugăr Ieremia Valahul; Sfântul Mucenic Victor

CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Minunea de la mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece, anual, la mormântul său), scrie crestinortodox.ro. Din mormântul Sf. Ioan Evanghelistul izvorăște o pulbere sfântă, care izbucnește afară în fiecare an, la această dată. Localnicii o numesc „mană”. Această pulbere divină este cunoscută pentru darurile ei vindecătoare, atât pentru suflet, cât și pentru trup.

Sfântul Ioan a fost fiul lui Zevedei și al Salomeei, de meserie pescar și originar din Betsaida. A fost cel mai tânăr dintre cei 12 apostoli. Ioan a fost unul dintre apostolii cei mai apropiați ai Domnului Iisus. În Evanghelia sa, el se numește „ucenicul pe care îl iubea Iisus” (Ioan, 21, 20).

La Cină cea de Taină, Sf. Ioan s-a rezemat pe pieptul Domnului și așa s-a împărtășit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul căruia Domnul, când era răstignit pe Cruce, i-a încredințat pe Preacurata Sa Maică. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a intrat în mormântul gol.

Citeşte şi Rugăciune de mulţumire. Cele mai puternice rugăciuni de mulţumire

După moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credința lui Iisus. Din porunca împăratului Domitian, acesta a fost exilat în insula Patmos. Acolo a scris Evanghelia sa, cele trei Epistole și cartea Apocalipsei.

Sfântul Apostol Ioan avea peste o sută de ani când s-a săvârşit din viaţă. Simţindu-şi sfârşitul aproape, sfântul a luat cu sine șapte ucenici și, ieșind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora să sape o groapă în formă de cruce. Apoi, Sfântul Apostol s-a întins în acea groapă și a poruncit să fie acoperit cu pământ. După o vreme, când credincioșii au deschis mormântul, trupul acestuia nu mai era acolo.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Mare şi întru tot lăudate Apostole şi Evangheliste Ioane, de Dumnezeu Cuvântătorule, ucenice iubit al lui Hristos, fierbintele nostru apărător şi în necazuri grabnicule ajutător!

Roagă-L pe Domnul Dumnezeu să ne dăruiască iertarea tuturor păcatelor noastre, câte am păcătuit din tinereţe în toată viaţa noastră cu lucrul cu cuvântul, cu pofta şi cu toate simţirile noastre, iar la ieşirea sufletelor noastre din trup ajută-ne nouă, păcătoşilor, să ne izbăvim de vămile văzduhului şi de muncile cele veşnice, ca prin milostiva ta mijlocire să proslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Cine a fost Sfânta Emilia

Sfânta Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare, pomenită la 8 mai, era nora Sfintei Macrina cea Bătrână şi fiica unui martir al Bisericii. Ea şi-a crescut cei zece copii în rânduiala creştină, patru dintre aceştia fiind canonizaţi. Împreună cu fiica sa, Macrina cea Tânără, a pus bazele unei mănăstiri pentru femei în Pont, pe malul râului Iris.

Când s-a înălţat la ceruri, avea alături pe doi dintre copiii săi – Macrina, cea mai mare, şi Petru, mezinul. Înainte de a-şi da duhul, Sfânta Emilia i-a încredinţat pe copiii ei lui Dumnezeu: „Ţie, Doamne, Îţi dăruiesc aceste roade ale pântecelui meu: primul fruct, pârga, este fiica mea mai mare, iar dijma este fiul meu mai mic. Să fie aceasta o jertfă bine primită la Tine şi fă ca să se pogoare harul Tău peste aceştia“.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI 2020. Cine a fost Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare

Sfântul Cuvios Arsenie s-a născut la Roma, în anul 354, într-o familie nobilă, având părinţi dreptcredincioşi, scrie basilica.ro. A studiat retorica şi filosofia, limbile greacă şi latină. A intrat în slujirea lui Dumnezeu de tânăr, fiind hirotonit diacon al Bisericii din Roma, unde ducea o viaţă virtuoasă.

Întâmplându-se ca marele Împărat Teodosie (379-395), care conducea Imperiul Roman de Răsărit, să caute un om duhovnicesc, bun vorbitor şi cunoscător al ştiinţelor vremii, care să dea bună creştere fiilor săi şi să-i deprindă în credinţa faţă de Dumnezeu, a aflat despre diaconul Arsenie şi a scris Împăratului Graţian în Apus şi papei Inochentie, rugându-i să-l trimită la Constantinopol.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020

Astfel, Arsenie ajunge la curtea Împăratului Teodosie. Iar împăratul, văzându-l om cinstit, bun şi smerit, s-a bucurat mult şi l-a cinstit ca pe un părinte. Încă şi dregătorii sfatului se minunau de el şi-l cinsteau. Dar el, urând slava lumii şi iubind pe Dumnezeu, nu-I erau pe plac măririle oamenilor şi, dorind viaţa monahală, se ruga lui Dumnezeu în fiecare zi să-i îndeplinească rugăciunea. Într-una din zile, a auzit un glas dumnezeiesc, care zicea: Arsenie, fugi de oameni şi te mântuieşte!.

Atunci, Arsenie şi-a schimbat hainele ca să nu fie recunoscut şi s-a dus în Alexandria Egiptului şi, de acolo, în Pustia Schitului, unde s-a călugărit. Şi se nevoia cu lucrul mâinilor şi se plângea pe sine, ştergându-şi lacrimile cu un petec de rasă pe care îl ţinea tot timpul asupra sa. Nu dorea să se arate nimănui la faţă, ci priveghea mult, stând în picioare şi rugându-se de seara până la răsăritul soarelui.

Şi, când a simţit că se apropie ceasul să se despartă de trup, le-a spus ucenicilor: Puneţi o funie la picioarele mele şi ridicaţi-mă în munte. După 55 de ani de nevoinţă în pustie, Cuviosul Arsenie cel Mare a trecut la Domnul, la vârsta de  95 de ani.