Când ar putea fi implementată în România săptămâna de lucru de patru zile. Sistemul este deja testat în multe țări din UE

Săptămâna de lucru de patru zile, cu trei zile de weekend, a fost deja testată, la scară diferită, în mai multe țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania și Portugalia, dar și în Marea Britanie și Scoția.

09 feb. 2024, 18:37
Când ar putea fi implementată în România săptămâna de lucru de patru zile. Sistemul este deja testat în multe țări din UE

Rezultatele implementării săptămânii de muncă de patru zile, acolo unde sistemul a fost testat, au fost încurajatoare, observându-se o îmbunătățire a productivității și mai puține zile de concediu medical solicitate de angajați, astfel că se ia în calcul introducerea sistemului pe scară din ce în ce mai largă.

Anul trecut, Marea Britanie a finalizat cea mai mare încercare de până acum a experimentului săptămânii de lucru de 4 zile, dezvăluind noi progrese în ceea ce privește productivitatea și flexibilitatea la locul de muncă.

Studiul realizat în Marea Britanie, la care au participat aproape 3.000 de lucrători din 61 de companii, a testat săptămâna de lucru de patru zile timp de șase luni.

Rezultatele au arătat o reducere cu 65% a numărului de zile de concediu medical, precum și o probabilitate cu 57% mai mică ca oamenii să renunțe la locul de muncă – ambele considerate semne esențiale că motivația și retenția angajaților au fost mult mai mari.

„Încă din septembrie 2023, am testat mai multe variante de program pentru managerii magazinelor noastre, incluzând săptămâna cu 4 zile lucrătoare. Programul mai flexibil a devenit obișnuit în acest domeniu în ultimii ani și suntem dornici să testăm și să învățăm diferite moduri de lucru pentru colegii noștri. Deși încă evaluăm rezultatele acestui studiu, feedback-ul colegilor participanți a fost foarte pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al unui lanț de magazine, pentru The Sun.

Citește și: Relocarea Nokian din Rusia aduce o investiție de 650 de milioane de euro și 500 de joburi noi pentru români

Comisarul european pentru muncă a spus că Uniunea Europeană trebuie să gândească un program de implementare în sectoarele compatibile. Motivul pentru care oficialii sunt de acord cu schimbarea este că duce la progres și asigură un echilibru dintre muncă și viața privată.

În discursul său, a vorbit despre Germania, țară în care cel mai mare sindicat al muncii cere implementarea săptămânii cu patru zile lucrătoare și 3 zile de weekend. Prin măsură, ei cred că ar reuși inclusiv să rezolve problema șomajului, atrăgând noi categorii spre muncă.

Situația este similară și în Portugalia, unde se lucrează la un proiect pilot intitulat „Agenția Muncii Decente”. În martie 2023, nu mai puțin de 46 din 99 de companii au arătat interes pentru a trece la cele 4 zile de muncă și 3 de weekend. Pe de altă parte, sunt și mult firme care refuză, din considerente financiare, o astfel de trecere.

„Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, pentru Wall-Street.

Citește și: Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții