Când se pune borșul în ciorbă. Secretul pe care orice gospodină desăvârşită trebuie să-l ştie ca să obţină un preparat gustos şi sănătos

Nutriţioniştii recomandă consumul a cel puţin unei farfurii de ciorbă sau supă zilnic. Acest preparat tradiţional românesc nu doar că este foarte sănătos - atunci când este preparat din multe legume şi carne slabă -, dar este şi un bun aliat al siluetei, pentru că umple stomacul în scurt timp, ceea ce ajută la instalarea rapidă a senzaţiei de saţietate.

27 aug. 2022, 10:05
Când se pune borșul în ciorbă. Secretul pe care orice gospodină desăvârşită trebuie să-l ştie ca să obţină un preparat gustos şi sănătos

Când se pune borșul în ciorbă. Borșul este un fel de mâncare des întâlnit în Europa de Est și Asia de Nord, dar ca borşul românesc nu este niciunul. Gospodinele românce stăpânesc secretele borşului perfect. Reţetele diferă de la o regiune la alta, dar în pofida acestei varietăţi de reţete, există unele lucruri care sunt valabile pentru fiecare rețetă de borș. Borșul poate fi folosit la supa cu carne de vită sau porc, la supa de pui, dar poate să fie folosit cu succes și la cea de legume.

Când se pune borșul în ciorbă

În general, indiferent de metoda de acrit ciorba, borşul se adaugă chiar la final după ce au fiert toate ingredientele. La fel se procedează și în cazul borșului acru făcut din tărâțe. Cantitatea de borș care se adaugă în ciorbă depinde de cât de acru este borșul, dar, desigur, și de preferinţele fiecăruia. După ce se pune borșul acru în oala se mai lasă la fiert, la foc mic, circa 10-15 minute, cât să mai dea într-un clocot.

Borșul acru obținut din tărâțe este bogat în vitamine, în special complexul de B-uri. Acesta are un rol important în stimularea digestiei. Astfel de ciorbă le este recomandată și copiilor de peste 6 luni.

Citeste si Reţeta de biscuiţi a bunicii Gherghina a cucerit TikTok-ul. Uite cât de simplu se prepară VIDEO

Cum prepari rețeta autentică de borş de tărâţe

Pentru orice borș ai nevoie mai întâi de târâțe. După ce faci primele tărâțe, le păstrezi și le refolosești la următoarea tranșă de borș.

Ingrediente:

  • o cană de tărâțe de grâu
  • o cană de mălai 5-6 felii de pâine neagră
  • apă plată sau de izvor

Peste tărâțele de grâu se pune apă caldă, cât cuprinde și se lasă peste noapte. A doua zi se pune apă fierbinte (chiar dacă e apă plată, o fierbi și apoi o lași la răcit) peste amestec, într-un borcan de sticlă, neapărat, de 5 l. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, cu coadă lungă, apoi se acoperă cu o farfurioară și se lasă la cald să se acrească 1-2 zile.

E bine să mai amesteci o dată pe zi. Când este mai rece în bucătărie, pune-l lângă o sursă de căldură, ca să se acreasă mai repede. Pentru culoare se pot pune câteva felii de sfeclă roșie. Pentru aromă, frunze de luștean. Dar nu e obligatoriu.

Borșul de casă este un leac minunat pentru pentru combatera anemiei, sinuzită, tuberculoză, indigestie, bronșită, astm oboseală cronică.

Citeste si Reţeta de cartofi zdrobiţi cu cana care a înnebunit gospodinele pe Tik Tok. E genială în postul Paştelui